Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ποιοι τελικά είναι οι ανάπηροι σε αυτή τη χώρα;


Αναδημοσιεύω mail που μου ήρθε από το ηλεκτρονικό περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ.

Μια είδηση που δεν έφτασε ποτέ στο φως της δημοσιότητας και κρατήθηκε καλά κρυμμένη είναι πως από το Νοέμβριο του 2009 οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και στο ΟΠΑΔ δεν δικαιούνται αναπηρικά αμαξίδια, μαξιλάρια για την προστασία από τις κατακλίσεις αλλά και όλα τα άλλα βοηθήματα που είναι εργαλεία επιβίωσης για τη μειονότητα των ασφαλισμένων με παραπληγίες και με τετραπληγίες.
Ο κύκλος των περικοπών ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011 όταν το Ι.Κ.Α. με νέα εγκύκλιο μειώνει τα ποσά για τα βοηθήματα που έχουν ανάγκη οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με παραπληγίες και με τετραπληγίας κατά 50%. Η νέα εγκύκλιος του Ι.Κ.Α. βρίσκεται στο http://www.disabled.gr/lib/?p=39156 και περιλαμβάνει μειώσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις παροχές του Ι.Κ.Α.
Οι έλληνες και οι Ελληνίδες με παραπληγίες, με τετραπληγίες, με ημιπληγίες και με ακρωτηριασμούς είναι παγιδευμένοι και καταδικασμένοι σε ολοκληρωτική ακινησία: Τα αναπηρικά καθίσματα, τα τεχνητά μέλη, τα γερανάκια, τα συστήματα ουροσυλλογής, τα μαξιλάρια για την προστασία από τις κατακλίσεις, οι ορθοστάτες και όλα τα άλλα βοηθήματα είναι απαραίτητα για την επιβίωση. Δεν είναι δυνατόν να καταργηθούν.
Την ίδια στιγμή που τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία έχουν περικόψει τα απερίκοπτα, ο χρηματισμός, η δωροδοκία και η μίζα καλά κρατούν σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. 
Χωρίς αυτά τα βοηθήματα οι ζωές των παραπληγικών και των τετραπληγικών κινδυνεύουν. Σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα είναι το μόνο δυτικό κράτος που θα είναι «ελεύθερο αναπήρων» αφού οι ανάπηροι θα έχουν πεθάνει. 
Δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες αντίδρασης. Οι πολίτες με παραπληγίες και με τετραπληγίες που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια για τις μετακινήσεις τους αντικειμενικά εμποδίζονται εξαιτίας των πολλών πολεοδομικών εμποδίων που υπάρχουν σε όλες τις απροσπέλαστες πόλεις. Αυτό από μόνο του δυσκολεύει κάθε μαζική αντίδραση από τη μειονότητα των πολιτών με παραπληγίες και με τετραπληγίες. 
Εκ μέρους του περιοδικού ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και του http://www.disabled.gr/ δεν μπορούμε να σκεφτούμε τρόπους αντίδρασης. Πώς να αντιδράσουν οι πολίτες με παραπληγίες και με τετραπληγίες όταν όλες οι πόλεις είναι απροσπέλαστες και όταν η πλειοψηφία των κτιρίων που στεγάζονται τα ασφαλιστικά ταμεία είναι απροσπέλαστα; 
Ο μόνος τρόπος αντίδρασης είναι το διαδίκτυο αυτό είναι το μόνο που είναι προσπελάσιμο για τους ανθρώπους με παραπληγίες και με τετραπληγίες. Σας παρακαλούμε να στείλετε αυτό το e-mail παντού, μήπως και η δημοσιότητα αναγκάσει την εξουσία να ανακαλέσει αυτές τις θανατηφόρες περικοπές. 
Περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, http://www.disabled.gr/
Και μετά από αυτό... εξακολουθώ και αναρωτιέμαι. Τελικά ποιος είναι ανάπηρος σε αυτή τη χώρα;

Διαδώστε το. 

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ας γίνουμε όλοι... συμβασιούχοι.

Σήμερα διαβάσαμε και αυτό. Θα κοπούν λέει ο υφυπουργός στο άρθρο οι συμβασιούχοι σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αναλόγως το πόσους καθηγητές έχει ένα τμήμα από την επόμενη χρονία. Δεν μπορώ να πω ότι δεν περίμενα να συμβεί κάτι τέτοιο απλά δεν το περίμενα αύριο... ίσως μετά από 1 χρόνο. Τότε θα ήταν αναπόφευκτη ροή των πραγμάτων τώρα όμως υπάρχουν κάποια θέματα που με βάση τη λογική δε βγαίνουν.

Για να γίνει για παράδειγμα αυτό στα ΤΕΙ θα πρέπει να γίνονται μισά μαθήματα κάθε εξάμηνο.Αυτό σημαίνει (λαμβάνοντας υπ όψη ότι μόλις φέτος ίσχυσε πρώτη φορά η μονή εισαγωγή φοιτητών στα ΤΕΙ) ότι στο αμέσως επόμενο εξάμηνο δεν θα προσφέρεις σαν τμήμα τα μαθήματα των ζυγών εξαμήνων. Το ότι τώρα έχεις φοιτητές που τυπικά θα είναι στο 4ο και 6ο εξάμηνο δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει κανέναν... ε? Υπάρχει και μία άλλη σειρά θεμάτων όπως το ότι οι καθηγητές σε ένα τμήμα αποτελούν το κριτήριο για την ανάγκη σε συμβασιούχους ενώ ο αριθμός φοιτητών δεν αναφέρεται πουθενά. Παράλογο? Τι να έχεις 100 τι 1000 φοιτητές αν έχεις 15 καθηγητές θα τα βγάλεις πέρα. Δεν χρειάζεσαι παραπάνω.

Καταλαβαίνω την πρόθεση του υπουργείου να θέλει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα που παρεμπιπτόντως δημιούργησαν οι ίδιοι με την ανοχή και την ρουσφετολογική δημιουργία τμημάτων σε κάθε χωριό της χώρας. Επίσης ξέρω ότι θέλουν να κάνουν το πανεπιστήμιο ανταγωνιστικό. Γι αυτό είπα να συνεισφέρω και γώ με την ιδέα μου που είναι λίγο αντίθετη με την πρόταση του υπουργείου. Έτσι γιατί καθένας σε αυτή τη χώρα έχει και μια άποψη.

Θέλεις να κάνεις ανταγωνιστικό το πανεπιστήμιο; Ξεκίνα με το πιο βασικό. Ενίσχυσε τον ανταγωνισμό. Πώς; Βγάλε από την εξίσωση τους όρους "σιγουριά" και  "μονιμότητα" και βάλε στο παιχνίδι τους όρους "κριτήρια" και "αξιολόγηση". Με άλλα λόγια κατάργησε εντελώς την μονιμότητα. Κανένας καθηγητής δεν θα είναι μόνιμος σε μία θέση. Όλοι θα υπογράφουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τώρα θα μου πεις ποιος θα διαλέγει ποιους θα προσλάβει το τμήμα; Οι καλύτεροι. Θέσε μία σειρά από αντικειμενικά κριτήρια (πχ. δημοσιεύσεις, ετεροαναφορές,  αξιολογήσεις φοιτητών σε βάθος χρόνου, αξιολόγηση από συναδέλφους για συνεργατικότητα, προσαρμοστικότητα κτλ., ερευνητικά προγράμματα που προσέλκυσε ο καθένας, εξωτερικές αξιολογήσεις ποιότητας του διδακτέου υλικού για τα μαθήματα του κάθε διδάσκοντα και άλλα πολλά). Πες λοιπόν πως οι 5 καλύτεροι σε κάθε τμήμα απολαμβάνουν της σιγουριάς συμβάσεων 5 ετών. Οι αμέσως επόμενοι σε βαθμίδα 3 χρόνια και πάει λέγοντας. Με την λήξη της θητείας καθενός επαναξιολογείται και ανακατατάσσεται αντίστοιχα στην λίστα των διδασκόντων του τμήματος. Άρα αν δεν κάνεις δουλειά σταδιακά χάνεις χρόνο σύμβασης, χάνεις σιγουριά, χάνεις χρήματα ή πας κάπου αλλού που δεν έχει τόσο καλό κόσμο για να επιβιώσεις προσωρινά. Αν δουλεύεις κερδίζεις σιγουριά, χρήματα κτλ.

Τώρα για το πόσα χρήματα θα δίνεις σε κάθε τμήμα, βάλε όριο διδασκόντων αναλόγως τους ενεργούς φοιτητές σε κάθε τμήμα και διαμόρφωσε μία φόρμουλα για τον προϋπολογισμό με βάση τον αριθμό φοιτητών και το ποσοστό απόφοιτων προς εισακτέους. Αυτό για να αποφύγεις αλλοιώσεις του τύπου κόβουμε φοιτητές να φαινόμαστε ότι θέλουμε κόσμο.

Για κερασάκι στην τούρτα, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα λειτουργίας αυτού του μοντέλου προσάρμοσε και ποσό bonus στους προϋπολογισμούς με βάση κριτήρια όπως έρευνα, ποιότητα απόφοιτων, απορρόφηση στην αγορά εργασίας, αξιοποίηση και διαχείριση οικονομικών πόρων και άλλα παρόμοια. Και πες μου μετά ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ανταγωνιστικό.

Για να δούμε όμως... τολμά κανείς να κάνει τέτοια ανατροπή;

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Αγανάκτηση ναι... αλλά...

Και ξαφνικά η εκδήλωση "Αγανακτισμένοι στο Λευκό Πύργο" έφτασε τις 20.000 συμμετοχές. Θες γιατί μας την ψιλοείπαν οι Ισπανοί, θες γιατί διαφημίστηκε κάτι λίγο. Καλώς η κακώς το μάθαμε και δηλώνουμε παρών. Δεν ξέρω αν όντως θα παρευρεθούν εκεί και τα 20.000 άτομα αλλά το ότι κάποιοι αποφάσισαν να το κάνουν και κάποιοι συμμετέχουν είναι κάτι θετικό.

Ελπίζω βέβαια όλοι αυτοί να καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται να παρευρεθούν στη σελίδα του Λευκού Πύργου στο facebook. Θέλω να πω πως είναι πολύ εύκολο να δηλώνεις ηλεκτρονικό παρών. Πραγματικό όμως? Μακάρι λοιπόν να διαψευσθώ. Πάντως είτε έτσι είτε αλλιώς Κυριακή κοντή γιορτή. Θα δείξει.

Αυτό που με απασχολεί είναι τι ελπίζουν, πιστεύουν, νομίζουν όσοι θα συμμετάσχουν ότι θα καταφέρουμε με κάτι τέτοιο. Κάποιοι θα πουν να πέσει η κυβέρνηση, κάποιοι απλά να τα σπάσουμε, κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι θα καταφέρουμε να διώξουμε την τρόικα και το κακό μνημόνιο. Γενικώς ο καθένας νομίζει, πιστεύει, ελπίζει ότι θέλει. Παραθέτω λοιπόν μέρος του κειμένου από την εκδήλωση... έτσι... για διευκρινίσεις.
Η λέξη Αγνακτισμένοι δεν θέλει με τίποτα να υποκινήσει ή να υποδείξει τον τρόπο. Απεναντίας, δηλώσαμε από την αρχή ότι θέλουμε να βρεθούμε ειρηνικά και αυθόρμητα. Χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας.
Ο καθένας στην σελίδα της διαμαρτυρίας εκφράζει τον εαυτό του και μόνον αυτόν. Χωρίς επιτροπές και ψήφους. Αρα, καλούμε τον καθένα να είναι υπεύθυνος των λόγων και των πράξεων του. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι αρνητικό. Όμως, να μην δημιουργείται άλλη εντύπωση, από ό,τι ισχύει.
Δηλαδή μια ειρηνική και αυθόρμητη σύναξη.

Έτσι λοιπόν. Δεν αποσκοπεί σε κάτι συγκεκριμένο η συγκέντρωση. Μόνο το να βρεθούμε και να δείξουμε σε αυτούς που πρέπει ότι είμαστε ακόμα εδώ. Προσωπικά λοιπόν νομίζω πως ο στόχος είναι απλά να δώσουμε να καταλάβουν όλοι αυτοί που πηγαινοέρχοναι στην Βουλή και παίρνουν αποφάσεις ότι είναι εκεί για ένα λόγο και ότι είναι εκεί εξ αιτίας μας. Άρα, υπό το βάρος των περιστάσεων και την σοβαρότητα της κατάστασης, περιμένουμε να δείξουν για ΜΙΑ φορά στην ιστορία της χώρας ότι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει και να πράξουν αναλόγως. Πέρα από κομματικές γραμμές αγκυλώσεις και άλλες παρόμοιες μ...ίες να δείξουν ότι τους έχει απομένει έστω και λίγο κύρος και σοβαρότητα και να σταματήσουν να μα δουλεύουν ψιλό γαζί!

Αλλιώς...
Έγραψα αρκετά ήδη... αυτό το αλλιώς θα το αναλύσω σε κάποια άλλη ανάρτηση.

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Το είδα σε blog... άρα είναι αλήθεια!

Είναι ένα θέμα που με απασχολεί εδώ και καιρό. Ο όγκος των πληροφοριών που λαμβάνουμε σήμερα από το web είναι ασήλυπτος, αλλά τι φίλτρα έχουμε ώστε να καταλαβαίνουμε και κρίνουμε τις πληροφορίες αυτές;

Σκεφτείτε λίγο την ιστορία που είχε κυκλοφορήσει κάποια στιγμή πριν από καιρό με τα φύλλα της ελιάς και τον χυμό τους που δήθεν θεραπεύει τον καρκίνο. Πάλι καλά που μείνανε κάποιοι ελαιώνες ζωντανοί από τις επιδρομές!

"Το είδα στην τηλεόραση άρα δεν μπορεί... είναι αλήθεια! Πάω για φύλλα!"

Και άντε όταν ήταν μόνο η τηλεόραση ή οι εφημερίδες, οι ειδήσεις διαδίδονταν από δημοσιογράφους που καονικά θα πρέπει να διασταυρώσουν πηγές και μετά να βγάλουν κάτι στη φόρα. Με άλλα λόγια η είδηση περνόυσε από τα φίλτρα τους, που για να λέμε και του στραβού το δίκιο έχουν εκπαιδευτεί και κάτι λίγο για να μη γίνονται ρεζίλι. Δεν λέω ότι δεν ξέφευγαν "περίεργες" ειδήσεις (το παραπάνω παράδειγμα το αποδυκνύει) ή ότι δεν άλλαζαν και δεν καταχωνιάζονταν άλλες, απλά κάπως μετριάζοταν το θέμα.

Έπειτα μάθαμε τα συφέροντα. Η τάδε εφημερίδα εξυπηρετεί τον Χ το τάδε κανάλι είναι τον Υ και οι ειδήσεις άρχισαν να χάνουν εγκυρότητα λόγω προφανών πλέον στρεβλώσεων, αποκρύψεων κτλ. Την ίδια στιγμή ξεσπάει η μόδα των blogs και κάθε πικραμένος (συμπεριλαμβανομένου και εμού) ανοίγει ένα blog και αρχείζει να γράφει ότι του κατέβει. Και εδώ αρχίζει το μπλέξιμο...γιατί όταν βρίσκεσαι σε ένα τοπίο με ΜΜΕ γεμάτα συμφέροντα το web και τα blogs του καθενός φαντάζουν παράδεισος! Τα ανώνυμα δε ακόμα περισσότερο! Ο καθένας λοιπόν, κρυμμένος και πίσω από την ανωνυμία του blogger, γράφει ό,τι θέλει και επειδή το γράφει στο blog (που είναι ελεύθερος να γράψει ό,τι θέλει) αυτομάτως συμπεραίνουμε ότι λέει αλήθεια.

Και ερώτω κυρίες και κύριοι.: Ο Χ ανώνυμος blogger που γράφει μία είδηση, που ξέρω εγώ για ποιον δουλέυει; Βγάζει τα προς το ζείν από το blogging; Δεν νομίζω. Αν λοιπόν αυτός ο Χ ανώνυμος είναι πραγματικά ένας επώνυμος που απλά κατευθύνει γνώμες φορώντας πλεόν την μάσκα του blogger πως το ξέρω; Δεν το ξέρω. Με την υπόθεση του tromaktiko είδαμε πόσο ανώνυμα και ουδέτερα ήταν τελικά τα post του blog. Αρα; Είναι η ανωνυμία και η ελευθερία του internet η λύση ή μήπως είναι ένα ακόμα όπλο; Εξαρτάται πως το βλέπει κανείς.

Πάντως επειδή από λύση μπορεί έυκολα να γίνει όπλο υπάρχει ένας πολύ απλός αλλά δύσβατος δρόμος για να αφοπλίσουμε το όπλο. Λέγεται κρίση. Όχι οικονομική. Κριση από το κρίνω. Σκέφτομαι. Ψάχνω. Μασάω και δεν καταπίνω ότι διαβάσω. Καταλάβατε λοιπον γιατί είναι δύσβατος; Γιατί θέλει δουλειά. Σκέψη. Κρίση. Φόρτο εργασίας και πάνω από όλα γνώση, εκπαίδευση και παιδεία.

Γι αυτό και προσωπική μου άποψη είναι πως η πληροφορική στα σχολέια και ειδικά σε ηλικίες που οριμάζει η σκέψη πρέπει να πάρει μία άλλη τροπή. Εκπάιδευσης στην συλλογή, κρίση και χρήση πληροφορίας στο internet.

Άρα, την επόμενη φορά που θα διαβάσετε κάτι και θα πατήσετε το share ή το like για να το δέιξετε στους φίλους σας, ξανασκεφτείτε το. Μήπως απλά διαδείδετε την οποιαδήποτε βλακεία κατέβηκε στο μυαλό του καθενός;

ΥΓ. Εντάξει... δεν τα έγραψα όλα αυτά για να σας αποτρέψω να μοιραστείτε αυτό το post. Καλή η σκέψη αλλά φτάνει τόσο... αρκετά σας ζόρισα... πατήστε το το share. Μη φοβάστε!

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Αξίζει να ασχοληθείς…

Το ξέρω ότι θα σας κουράσω αλλά ζητώ προκαταβολικά συγνώμη γι αυτό. Παρακάτω προσπαθώ να περιγράψω την σειρά των γεγονότων όπως την έζησα και την αντιλήφθηκα εγώ. Προσπαθώ να περιγράψω κυρίως τα γεγονότα αφήνοντας τα συμπεράσματα στον αναγνώστη. Ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη για τυχόν ανακρίβειες (για τις οποίες συνήθως προειδοποιώ) και προσπαθώ να τεκμηριώσω ότι αναφέρω.

Θα ξεκινήσω με μία σύντομη ιστορική αναδρομή. Το ΤΕΙ αυτό το εξάμηνο ξεκίνησε την εκπαιδευτική διαδικασία γνωρίζοντας από τον Οκτώβριο ότι δεν έχει χρήματα να πληρώσει τους εκτάκτους που προσλάμβανε. Παρόλ’ αυτά ξεκίνησε κανονικά την εκπαιδευτική διαδικασία υπέγραψε τις συμβάσεις εκτάκτων εκπαιδευτικών και απλά περίμενε από το υπουργείο να λύσει το θέμα στέλνοντας τα 2,5εκ ευρώ που θα χρειαζόταν. Οι έκτακτοι από την πλευρά τους (μη γνωρίζοντας στην πλειοψηφία τους το πώς ακριβώς έχει η κατάσταση) βασισμένοι τόσο στην υπόσχεση της διοίκησης και καλή τη πίστη ξεκίνησαν κανονικά τα μαθήματα και τα ολοκλήρωσαν.

Η συνήθης διαδικασία ούτως η άλλως μέχρι σήμερα έφερνε το θέμα της πληρωμής κοντά στις γιορτές οπότε και αναμέναμε ως συνήθως τους πρώτους μισθούς. Γυρίζοντας από τις γιορτές ειδοποιούμαστε ότι επειδή άλλαξε συνεργαζόμενη τράπεζα το ΤΕΙ θα πρέπει να ανοίξουμε λογαριασμό στην νέα πλέον τράπεζα. Υπέθεσα, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, ότι μάλλον αυτό ήταν το γραφειοκρατικό κόλλημα που τελικά καθυστερούσε την πληρωμή μας. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και στην τράπεζα διαδίδονταν (ράδιο αρβύλα) ότι θα πληρωθούμε 24/1.

Παρόλα αυτά στις 24/1 η πολυπόθητη πληρωμή δεν ήρθε και την ίδια στιγμή ο σύλλογος των εκτάκτων εκπαιδευτικών κηρύσσει επίσχεση εργασίας. Αυτό σημαίνει πως από τις 24/1 όσοι συμμετείχαν στην επίσχεση θα ήταν στην διάθεση του ΤΕΙ αλλά δεν υποχρεώνονταν να παρέχουν έργο. Προσωπικά, παίρνοντας αψήφιστα το θέμα και θεωρώντας ότι γίνεται πολύ φασαρία για το τίποτα (θεωρούσα ότι ήταν ένα γραφειοκρατικό κόλλημα) δεν έδωσα σημασία και συνέχισα κανονικά τόσο με τις επιτηρήσεις όσο και τις εισηγήσεις που είχα προγραμματισμένες.

Η κατάσταση άρχισε να γίνεται πιο δύσκολη στις αρχές Φεβρουαρίου. Για χρήματα ούτε λόγος, για γραφειοκρατικά κολλήματα είχε περάσει ήδη πολύς καιρός για να λυθούν, οπότε άρχισα να ρωτάω τι γίνετε και να μαθαίνω περισσότερα. Στις 7 και 8 του μηνός ο σύλλογος ήταν έτοιμος να κλείσει πλέον το τμήμα για να κάνει ακόμα πιο γνωστή την κατάσταση που επικρατεί. Σε αυτήν την κίνηση μέχρι τότε, φαίνεται να έχει συμπαράσταση από την διοίκηση η οποία όμως με αυτήν την ανακοίνωση αναστέλλει την προαναγγελθείσα αναστολή λειτουργίας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Όπως θα διαβάσατε ο Πρόεδρος μετά από τηλεφωνική συνομιλία με το υπουργείο έλαβε διαβεβαιώσεις και γι αυτό έκρινα σωστό να πάρει πίσω την αναστολή λειτουργίας για τις 7 και 8 του μηνός. Οι μέρες περνάνε, έρχεται 9 του μηνός και ακόμα 0 στο λογαριασμό. Παρόλ’ αυτά έχουμε εξελίξεις. Το υπουργείο στέλνει 2 έγγραφα. Με το πρώτο δίνονται κάποια χρήματα για την κάλυψη (όπως λέει το υπουργείο) 2 μηνών (αν και με βάση τα λεγόμενα του προέδρου οι μισθοί φτάνουν στα 750.000 μηνιαίως οπότε τα 938.700 φτάνουν για ένα μήνα μόνο). Η απόφαση αυτή έχει ημερομηνία 8/2 και δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα ουσιαστικά αφού χρησιμοποιεί χρήματα του 2011 για την κάλυψη του 2010. Παράλληλα όμως έρχεται και ένα δεύτερο χαρτί με το οποίο ζητούνται αναλυτικές καταστάσεις των εκτάκτων και των οφειλομένων προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα. Προθεσμία 14/2.

Βλέποντας όμως ότι το πρόβλημα δεν έχει ουσιαστικά λυθεί οι έκτακτοι συνεχίζουν και εντείνουν πλέον τις κινητοποιήσεις με κατάληψη του ΤΕΙ για τις 9, 10 και 11 του Φεβρουαρίου.

Στις 14/2 (μέρα των ερωτευμένων και προθεσμίας για την αποστολή στοιχείων στο υπουργείο) το ΤΕΙ είναι ανοιχτό εμείς ακόμα απλήρωτοι και παράλληλα σκάει και το μεγάλο θέμα. Το συμβούλιο του ΤΕΙ ζητάει από τα τμήματα να μειώσουν κατά 40% τις ώρες των εκτάκτων σε μια προσπάθεια να συμμαζέψει τα έξοδα για τους μισθούς αδιαφορώντας για το πόσο εφικτή είναι μια τέτοια απόφαση και τι επιπτώσεις θα έχει στην εκπαιδευτική διαδικασία. Με άλλα λόγια, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Στην συνέλευση αποφασίζεται να κλείσει το ΤΕΙ για τις 17 και 18 του μηνός και να γίνει νέα συνέλευση στις 21 παρουσία και φοιτητών προκειμένου να ενημερωθούν για τα θέματα που έχουν προκύψει.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος βγάζει αυτή την ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά ρίχνει το βάρος στο υπουργείο που (σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του) δεν έχει στείλει όσα χρήματα είχε υποσχεθεί για το 2010. Παρόλα αυτά και ενώ το ΤΕΙ είναι ανοιχτό 14, 15 και 16 του μηνός και ακόμα δεν έχει σταλεί η κατάσταση που ζήτησε το υπουργείο.

Φτάνουμε στις 21/2. Η συνέλευση με την παρουσία των φοιτητών είναι μια διαδικασία που βλέπω πρώτη φορά να συμβαίνει αλλά μπορώ να πω ότι μόνο οφέλη μας άφησε. Η στάση των εκτάκτων παρόλο που συνεχίζει την κατάληψη αλλάζει ριζικά. Αντί της καταβολής των δεδουλευμένων ζητάει ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα καταβληθούν και να τηρηθεί ο κανονισμός λειτουργίας των ΤΕΙ ώστε οι περικοπές να είναι αυτές που πρέπει και όχι αυθαίρετες και κυρίως όχι σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Παράλληλα, ζητάμε την Πέμπτη (24/2) να βρεθούμε με τον Πρόεδρο προκειμένου να πάρουμε απαντήσεις στα ερωτήματα.

  1. Θα δοθεί παράταση για το εξάμηνο με παράταση των συμβάσεων μας;
  2. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή μας; (Προσοχή: μιλάμε για χρονοδιάγραμμα πλέον και όχι άμεση καταβολή)
  3. Θα αλλάξει η απόφαση του συμβουλίου ώστε οι περικοπές να μην γίνουν εις βάρος των μαθημάτων και των προγραμμάτων σπουδών;

Ο αντιπρόεδρος που μας καλωσορίζει μας λέει ότι ο Πρόεδρος απουσιάζει (δίνοντας την εντύπωση ότι είναι εκτός ΤΕΙ). Αργότερα μαθαίνουμε ότι βρισκόταν εντός ΤΕΙ σε εγκαίνια νέων εγκαταστάσεων ενώ η διοίκηση πολιορκούνταν από εκατοντάδες έκτακτους και φοιτητές που προσπαθούσαν να αποσπάσουν μία απάντηση στα αιτήματα. Παρόλο που τα αιτήματα είχαν μεταφερθεί στη διοίκηση από την Δευτέρα, την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος δεν μπορούσε να πάρει καμία δέσμευση, ούτε για την παράταση των συμβάσεων για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εξετάσεων ούτε για την ημερομηνία πληρωμών ούτε για το θέμα των περικοπών.

Διαφαίνεται επίσης πως πρόφαση της διοίκησης για την όλη κωλυσιεργία (εμμέσως πλην σαφώς) είναι ότι αφού το ίδρυμα είναι κλειστό δεν μπορεί να τρέξει καμία υπόθεση. Εκτός των άλλων ο κ. αντιπρόεδρος μεταφέρει τις ευθύνες στο υπουργείο λέγοντας ότι δίνονται συγκεκριμένα χρήματα για κάθε κονδύλιο και δεν μπορούν να γίνουν μεταφορές κονδυλίων στον προϋπολογισμό (γεγονός που δεν είμαι σίγουρος αν ισχύει αλλά ακόμα δεν έχω βρει σχετικό νόμο που να το διαψεύδει). Ακολουθεί η συνέλευση μας και εδώ είναι άξιο να σημειωθεί πως την ώρα της συνέλευσης ειδοποιηθήκαμε ότι στάλθηκε η κατάσταση που ζητούσε το υπουργείο από τις 14/2. Την Πέμπτη 24/2!

Η απόφαση της 24/2 επιμένει να ζητάει χρονοδιάγραμμα πληρωμής και νέο εξάμηνο χωρίς περικοπές εις βάρος μαθημάτων αλλά περιέχει μία παγίδα. Μεταφέρω ακριβώς την φράση:

“για αυτόν τον λόγο προχωράμε στην διακοπή μόνο της εκπαιδευτικής διαδικασίας την Παρασκευή 25/2 και την Δευτέρα 28/2”

Όπως καταλαβαίνετε το “μόνο της εκπαιδευτικής διαδικασίας” δεν σημαίνει πως οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να μπουν. Ίσα ίσα που το θέλαμε για να συνεδριάσει το συμβούλιο τόσο του ΤΕΙ όσο και κάποιον τμημάτων που το ζήτησαν. Παρόλα αυτά, και ενώ οι υπάλληλοι ειδοποιήθηκαν από τον σύλλογο ότι μπορούν να έρθουν στην δουλειά τους κανονικά ούτε την Παρασκευή ούτε την Δευτέρα φάνηκε κανείς.

Αντιθέτως, την Δευτέρα είχαμε μεγάλη προσέλευση φοιτητών. Για ένα περίεργο λόγο οι φοιτητές που ήρθαν την Δευτέρα για την συνέλευση ήταν περισσότεροι από κάθε συνέλευση. Στην αρχή εντυπωσιάστηκα! Μέχρι που έμαθα ότι μετά από φασαρία κάποια ζήτησαν και άνοιξαν την κεντρική πύλη. Όταν από την είσοδο του ΤΕΙ αρχίσαμε να μεταφερόμαστε στο αμφιθέατρο της ΣΕΥΠ για την συνέλευση, παρατηρούσα με πόσο ζήλο κάποιοι φοιτητές (που τις προηγούμενες φορές είχαν δηλώσει την συμπαράστασή τους αλλά ζητώντας άλλες μορφές κινητοποιήσεων… ποιες δε μας είπαν ποτέ) έτρεχαν να κατευθύνουν τους φίλους τους και να προλάβουν να βάλουν όσο περισσότερους μπορούσαν στο αμφιθέατρο! Μιλάμε για τόσο ζήλο που φώναζαν να μπει και άλλος κόσμος μέσα στο αμφιθέατρο ακόμα και όταν αυτό άρχισε να γίνεται επικίνδυνο για τους υπόλοιπους φράζοντας κάθε διάδρομο διαφυγής σε ώρα ανάγκης.

Με το που ξεκινήσαμε λοιπόν την συνέλευση μας, ένας από τους φοιτητές αυτούς μας διάβασε αυτή την ανακοίνωση από την Ένωση Σπουδαστικών Συλλόγων που πέρασε παμψηφεί σε συνέλευσή τους.

Να κάνω εδώ μία μικρή παρένθεση και να εξηγήσω πως ακριβώς λειτουργούν τα βασικά όργανα του φοιτητικού κινήματος. Γίνονται εκλογές κάθε χρόνο σε κάθε σχολή. Εκλέγονται κάποιοι εκπρόσωποι που αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο (ή τέλος πάντων κάπως έτσι… δεν είμαι σίγουρος για τον όρο ακριβώς). Αυτοί λοιπόν οι εκλεγμένοι (το ΔΣ) όποτε κρίνει χρήσιμο καλεί όλους τους φοιτητές της σχολής σε γενική συνέλευση όπου συζητούν και παίρνουν μετά από ψηφοφορία αποφάσεις. Αν δεν το κρίνουν χρήσιμο όμως, νομιμοποιούνται από τις εκλογές να βγάλουν όποια απόφαση θέλουν απλά ψηφίζοντας μεταξύ τους.

Εγώ πάντως φοιτητές από κάποια σχολή να κάνουν συνέλευση δεν είδα. Άρα προφανώς με κάποια συνέλευση κάποιου αντίστοιχου οργάνου βγήκε η απόφαση που είδατε. Στην δε ανακοίνωση, δεν αναφέρεται ούτε πότε ούτε που έγινε αυτή η συνέλευση αλλά κατά τ’ άλλα είναι παμψηφεί (όπως μας είπαν ψηφίστηκε από την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ) από το Ένωση Σπουδαστικών Συλλόγων.

Συνεχίζω την αφήγησή μου και μάλιστα με πολλά χειροκροτήματα!!! Κλαπ, κλαπ, κλαπ. Με το διάβασμα της ανακοίνωσης ξεσπά οχετός χειροκροτημάτων. Όταν καταλαγιάζουν, ο φοιτητής που διάβαζε την ανακοίνωση μας λέει “Αυτά είχαμε να πούμε εμείς σαν φοιτητές, για μας το ΤΕΙ είναι ανοιχτό και τώρα φεύγουμε”. Ο αντίλογος μας… “Καθίστε ρε παιδιά να συζητήσουμε όπως τις άλλες φορές” και η απάντηση: ”Τέρμα η συζήτηση για εμάς, φεύγουμε”. Ο μεγάλος όγκος ακολουθεί τις εντολές και φεύγει αλλά κάποιοι μένουν και μετά από κάποιες αντεγκλήσεις (από κάποιους καθηγητές που θίχτηκαν από την συμπεριφορά των υπολοίπων) καταθέτουν τις απόψεις και γίνετε μία γόνιμη συζήτηση.

Τελειώνει η συζήτηση, βγαίνουν έξω οι φοιτητές και συνεχίζουμε μόνοι μας και παίρνουμε τις αποφάσεις που πήραμε. Την ίδια στιγμή μαθαίνουμε ότι ο Πρόεδρος σε συνέντευξη του στην ΕΤ3 λέει ότι έχουμε πληρωθεί Οκτώβριο και Δώρο Χριστουγέννων (δεν έχω βρει ακόμα σχετικό βίντεο για να ξέρω τι ακριβώς είπε οπότε μεταδίδω την πληροφορία όπως την άκουσα εκείνη την ώρα). Το μόνο χειροπιαστό που έχω είναι η παρακάτω εικόνα από τον λογαριασμό μου που μιλάει από μόνη της.

account

Πριν κλείσω, στην τελευταία σχετική ανακοίνωση χθες ο Πρόεδρος επικαλείται την παραπάνω απόφαση των φοιτητών, δεν αναφέρει πουθενά την αντίστοιχη απόφαση των εκτάκτων και λέει πως εκταμιεύτηκαν τα χρήματα για την καταβολή του Οκτωβρίου και του Δώρου Χριστουγέννων. Το πότε θα φτάσουν σε εμάς είναι θέμα χρόνου ελπίζω αλλά πόσου χρόνου… θα μάθουμε εν καιρώ.

Και θα κλείσω με λίγη τροφή για σκέψη. Σας δίνω τον προϋπολογισμό του 2011 και μία εντολή για την πληρωμή των χρωστούμενων του 2010 με τα λεφτά του 2011. Παίρνουμε 2εκ για τους μήνες του 2010 και αφήνουμε τα 4εκ για τους υπόλοιπους του 2011.

http://sites.diavgeia.gov.gr/teithe/ada/4Ι0Ε4691ΟΔ-Α

http://sites.diavgeia.gov.gr/teithe/ada/4ΑΛΝ4691ΟΔ-Χ

Χρήσιμες πηγές:

http://ektaktoi-teithe.blogspot.com/

http://www.teithe.gr/modules/news/

http://sites.diavgeia.gov.gr/teithe/

 

ΥΓ. Ξεχάστηκα… ο τίτλος κανονικά τελείωνε με ερωτηματικό. “Αξίζει να ασχοληθείς?”

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

11 ερωτήσεις ενός απλήρωτου εκπαιδευτικού…

Δυστυχώς το θέμα της πληρωμής των εκτάκτων τουλάχιστον στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έχει πάρει πλέον δραματικές διαστάσεις και τα πράγματα δεν δείχνουν να καλυτερεύουν. Στο συγκεκριμένο λοιπόν blog των εκτάκτων του ΤΕΙΘ μπορείτε να πάρετε μία ιδέα που έχουμε φτάσει.
Διαβάζοντας λοιπόν τη μέχρι τώρα εξέλιξη έχω τα εξής δεδομένα.
  • Τα χρήματα που διατέθηκαν στον προϋπολογισμό του ΤΕΙ τα τελευταία 2 χρόνια μειώθηκαν σταθερά κατά ένα ποσοστό.
  • Ο αριθμός των εισακτέων τα τελευταία χρόνια παρέμεινε σχεδόν σταθερός για το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
  • Το έκτακτο προσωπικό του ΤΕΙ δεν έχει μειωθεί τα τελευταία 2 χρόνια και ανέρχεται σήμερα στο 75% περίπου που εκπαιδευτικού προσωπικού. (Περίπου 1250 άτομα όπως λέει η ανακοίνωση)
  • Φέτος για πρώτη φορά οι εισακτέοι μπήκαν μόνο στο χειμερινό εξάμηνο όπως γίνεται στα Πανεπιστήμια εδώ αι χρόνια. Αυτό έχει σαν συνέπεια στο εαρινό εξάμηνο θεωρητικά να μην υπάρχει λόγος (αρκετοί φοιτητές) για να γίνονται τα μαθήματα του Α εξαμήνου.
  • Τα χρωστούμενα στους έκτακτους για το 2010 ανέρχονται στα 2,7 εκατομμύρια. Από αυτά σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ τα 745.000 προέρχονται από τα χρωστούμενα του 2009 που καλύφθηκαν από τον προϋπολογισμό του 2010.
  • Με βάση ανακοίνωση του Πρόεδρου του ΑΤΕΙΘ τα χρήματα που διεκδικούνται για το 2010 είναι εγκεκριμένα από το 4ετες προϋπολογισμό που έχει εγκρίνει το υπουργείο.
  • Ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ για το 2010 έχει πέσει έξω με βάση την τελευταία αναρτημένη αναθεώρηση κατά 6,5 περίπου εκατομμύρια.
Έχοντας λοιπόν τα παραπάνω δεδομένα μου λείπουν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να καταλήξω σε κάποιο συμπέρασμα στο καίριο ερώτημα ποιος φταίει για την σημερινή κατάσταση. Αν ρωτήσεις τον Υπουργό προφανώς θα σου πει φταίει η διοίκηση του ΤΕΙ που δεν φρόντισε να εκτελεστεί σωστά ο προϋπολογισμός του 10 αλλά ο ο Πρόεδρος θα συ πει φταίει το υπουργείο που δεν μας έδωσε τα συμφωνημένα χρήματα. Δηλαδή, το ερώτημα είναι τόσο απλό όσο το “Το αυγό έκανε την κότα ή ή κότα το αυγό;”. Γι αυτό είπα να γράψω απλά τα δικά μου αναπάντητα ερωτήματα και όποιος μπορεί να βοηθήσει… ευπρόσδεκτος.
Ερώτηση 1η: Τα χρήματα που διατίθενται από το υπουργείο κατανέμονται και σε συγκεκριμένες δαπάνες ή αυτό το αποφασίζει η διοίκηση του ΤΕΙ με τον προϋπολογισμό; Δηλαδή το υπουργείο σου λέει πάρε αυτά και κάνε τα ότι θες ή σου λέει πάρε αυτά για τους μισθούς, πάρε αυτά για τα βιβλία κτλ;
Ερώτηση 2η: Πόσο δεσμευτικό είναι το 4ετές πλάνο – προϋπολογισμός που έχουν καταθέσει από το 2009 τα Ιδρύματα; Μπορεί αφού έχει εγκριθεί να αλλάζονται τα ποσά κάθε χρόνου από το υπουργείο; Προφανώς και αν αυτό είναι δυνατό καταλαβαίνουμε πως το 4ετές πλάνο δεν έχει κανένα νόημα και είναι απλώς για τα μάτια του κόσμου.
Ερώτηση 3η: Ο προϋπολογισμός του 10 συμφωνούσε όσον αφορά τους μισθούς των εκτάκτων με αυτά του 4ετούς πλάνου; Αν ναι δόθηκαν τα χρήματα που έλεγε ο προϋπολογισμός του 10; Αν όχι, γιατί;
Ερώτηση 4η: Τα χρήματα που δόθηκαν είναι με βάση ποιό προϋπολογισμό; Τον 4ετές ή τον ετήσιο; Άλλαξε αυτό το ποσό στο μέσο της χρονιάς; Αν ναι, γιατί; Αν όχι, γιατί τα χρήματα που υπολογίστηκαν δεν έφτασαν;
Ερώτηση 5η:  Αν το τελικό ποσό που δόθηκε ήταν συμφωνημένο από την αρχή δόθηκαν περιορισμοί και οδηγίες στα τμήματα για τις προσλήψεις των εκτάκτων; Ήταν εφικτοί; Πραγματοποιήθηκαν;
Ερώτηση 6η: Συνοψίζοντας τα παραπάνω, η διοίκηση δεν υπολόγισε σωστά τα έξοδα για το 2010, τα τμήματα δεν ακολούθησαν τις οδηγίες της διοίκησης ή το υπουργείο από κει που είχε υποσχεθεί στο προϋπολογισμό Χ τελικά αποφάσισε να δώσει λιγότερα.
Ερώτηση 7η: Εάν η διοίκηση δεν υπολόγισε σωστά τι έφταιξε; Γιατί ζήτησε 2 εκατομμύρια λιγότερα από ότι χρειαζόταν (αφαιρώ για ευνόητους λόγους τα 700.000 από το προηγούμενο έτος που μεταφέρθηκαν στο 2010); Και γιατί τα χρωστούμενα στους έκτακτους είναι σχεδόν το μισό έλλειμμα του Ιδρύματος για το 2010; Ήταν απόφαση της διοίκησης να μην καλυφθούν οι έκτακτοι έναντι άλλων αναγκών ή οδηγία από το υπουργείο;
Ερώτηση 8η: Εάν τα τμήματα δεν ακολούθησαν τις οδηγίες τι μέτρα πήρε η διοίκηση για να τις επιβάλει; Πόσο αυστηρά έλεγξε η διοίκηση τα όρια που έθεσε;
Ερώτηση 9η: Εάν τελικά το υπουργείο έδωσε λιγότερα από ότι υποσχέθηκε γιατί το έκανε αυτό; Και αν το έκανε, μείωσε συγκεκριμένα την δαπάνη των μισθών των εκτάκτων ή απλά μείωσε τα χρήματα γενικά και η διοίκηση αποφάσισε να τα κόψει από τους έκτακτους;
Ερώτηση 10η: Πώς τα κατάφεραν άλλα ΤΕΙ (εκτός του Πειραιά) και δεν είχαν πρόβλημα; (Ή τουλάχιστον δεν γνωρίζω να έχουν πρόβλημα) Ο προϋπολογισμός δεν μειώθηκε σε όλους; Η μήπως ελάττωσαν τους εκτάκτους έγκαιρα; Δημιουργήθηκαν προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία από τις μειώσεις, αν έγιναν; Εν ολίγης, κάνανε καλύτερο deal, καλύτερο management ή απλά έχουν τα χάλια τους αλλά δεν φωνάζουν;
Ερώτηση 11η και τελευταία: Εάν τελικά δεν έχουμε φοιτητές στα μαθήματα του Α εξαμήνου στο επόμενο εξάμηνο (που μάλλον έτσι θα είναι) και ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των εκτάκτων (όπως απαιτεί ο σύλλογος μας), αυτοί που έκαναν μαθήματα στο Α εξάμηνο τι θα κάνουν; Με βάση τον προϋπολογισμό του 2011 για τις πληρωμές των εκτάκτων (αν διαβάζω σωστά) προορίζονται 6,7 εκατομμύρια. Εάν χρειαζόμαστε 750.000 το μήνα θα μας φτάσουν σίγουρα για το 2011;
Τελικά, ποιός μας κοροϊδεύει περισσότερο; Το υπουργείο; Η διοίκηση; Η μήπως μόνοι μας κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και δεν το πήραμε χαμπάρι;
ΥΓ1. Τα παραπάνω ερωτήματα είναι πραγματικά και όντως ψάχνω να καταλάβω τι γίνεται. Πως ακριβώς κινείται δηλαδή η όλη διαδικασία για να πληρωθούμε οι κακόμοιροι οι έκτακτοι και που στην όλη αυτή διαδικασία έγινε η στραβή;
ΥΓ2. Η αίσθησή μου είναι πάντως ότι είμαστε στο μέσο ενός πολέμου μεταξύ υπουργείου και συγκεκριμένων διοικήσεων (χωρίς να μπορώ να γνωρίζω τους λόγους) και απλά είμαστε τα θύματα της όλης ιστορίας που κανείς δεν τους δίνει σημασία μπροστά στη δήθεν δικαίωσή του και ”νίκη” του πολέμου.

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε...

Αυτή η ανάρτηση είναι η συνέχεια του προηγούμενης απελπισμένης ανάρτησης και δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι είναι πιο αισιόδοξη.

Είναι πραγματικά μ(τρ)αγικό... το να παρακολουθείς μία συζήτηση 2 ανθρώπων επί ενός συγκεκριμένου θέματος και στο τέλος να λες.... "Μα.... για ποιο πράγμα συζητούσαν τελικά?". Μία συζήτηση όπου οι συνομιλητές είναι σαν να έχουν βάλει μαρμελάδα στα αυτιά και απλά προφέρουν φθόγγους και συλλαβές που στο τέλος σε κάνουν να αμφιβάλεις για το επίπεδο νοημοσύνης. Τόσο το δικό σου όσο και το δικό τους! Η απορία είναι κλασσική "Ή εγώ είμαι βλάκας, ή αυτοί εντελώς ηλίθιοι!!!"

Έτσι λοιπόν και προ ολίγου διάβαζα (δεν παρακολουθούσα... απλά διάβαζα... για να το χωνέψω καλύτερα) τα πρακτικά της Βουλής από την επίκαιρη ερώτηση που έγινε για το θέμα των συμβασιούχων στα ΤΕΙ και Πανεπιστήμια της χώρας. Πώς είναι δυνατόν να ρωτάς τι γίνετε με τα χρήματα... γιατί καθυστερούν και πότε θα λυθεί το θέμα και να καταλήγεις να ζητάς αύξηση, και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων δεν το κατάλαβα... αλλά δεν πειράζει. Το θέμα είναι ότι με μία τέτοιου τύπου ερώτηση (που πας να ζητήσεις τα χρωστούμενα και φτάνεις να ζητάς τα μαλλιά της κεφαλής σου) προσφέρεις στον άλλον τον επιχείρημα και την οδό διαφυγής στο πιάτο! Σου λέει λοιπόν ο άλλος (ο υφυπουργός στη συγκεκριμένη περίπτωση) "Εμείς θέλουμε να ξοδεύουμε σωστά και να αξιοποιούνται σωστά τα χρήματα που δίνουμε.". Και άντε... την έκανες την βλακεία μια φορά και σου ξέφυγε... δεν γυρίζεις να τον επαναφέρεις στο θέμα με ένα "Ναι ρε φίλε... και εγώ μαζί σου... άλλα αυτά που χρωστάς πότε θα τα δώσεις??? ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ!!!" αλλά αρχίζει και λες ότι "Ε να! Μ' αυτά που κάνετε θέλετε να υποβαθμίσετε την δημόσια Παιδεία και να μας στείλετε στην ιδιωτική και μπλα μπλα μπλα..."

Αμέσως, αμέσως λοιπόν και χωρίς να πάρει χαμπάρι κανείς η συζήτηση έγινε μπάχαλο! Από κει λοιπόν που θα έπρεπε να τον στριμώξεις και να τους πεις "Ρε φίλε δεν φτάνει που χρωστάς κάνεις και τον καμπόσο...!!!" έχεις φτάσει στο άλλο άκρο να σου την λένε κιόλας ότι είσαι και χαραμοφάης.

Κατάλαβες? Εγώ πάντως όχι. Αλλά έτσι είναι... όταν αφήνεις να υπερασπίζεται τα αιτήματά σου και να προσπαθεί να σε βοηθήσει ένας χαραμοφάης εκεί θα καταλήξει το θέμα. Να μη καταλαβαίνεις τίποτα. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα κανένας από τους δύο δεν σε αντιπροσωπεύει... δεν ζει στην κατάστασή σου και δεν ενδιαφέρεται κιόλας να την λύσει άμεσα! Απλά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να δώσουν μια ακόμα καλή παράσταση στο θέατρο σκιών και να λένε ότι λέει ο Καραγκιοζοπαίχτης μπας και σε κάνουν να ρίξεις κάτι παραπάνω στο καπελάκι του ζητιάνου (βλ. κάλπη των εκλογών).

Τελικά νομίζω πως τις επίκαιρες ερωτήσεις δεν θα έπρεπε να τις κάνουν ούτε βουλευτές ούτε συνδικαλιστές. Εμείς θα έπρεπε να μπαίνουμε μέσα, να ανεβαίνουμε εκεί πάνω και να τους τα λέμε καθαρά και ξάστερα. 

ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΣ ΡΕ ΦΙΛΕ! 
ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ?  
ΤΕΛΟΣ .-




ΥΓ1. Δεν λέω πως δεν έχει δίκιο κάποιος όταν λέει ότι προσφέρεται υποστηρικτικό έργο από υπαλλήλους σε ένα Ίδρυμα όταν αυτοί είναι το 75% των υπαλλήλων ή ότι δεν θα πρέπει να έχουν κανονική ασφάλιση και περίθαλψη κτλ κτλ. Απλά αυτό που λέω είναι ότι δεν τα θυμάσαι όλα μαζί. Δεν τα ζητάς όλα μαζί ειδικά όταν ξέρεις ότι ο άλλος κωλύεται. Πας να ζητήσεις αυτά που επείγεσαι και απλά του λες κλείνοντας του το μάτι... "Και να μη ξεχνιόμαστε... έχουμε και άλλα για μετά... περιμένω."

ΥΓ2. Για όσους δεν το κατάλαβαν οι έκτακτοι στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια της χώρας χθες γιόρτασαν τον 4ο απλήρωτο μήνα τους. Άντε και εις Ανώτερα... "Ιδρύματα"!

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Καληνύχτα Ελλάδα...

Θα ξεκινήσω όπως το ανέκδοτο γιατί αλλιώς η μαυρίλα και η απελπισία αυτής της ανάρτησης δεν μετριάζονται.

6 χρόνια στο δημοτικό, 3 χρόνια στο γυμνάσιο, 3 χρόνια στο λύκειο, 5 χρόνια στο ΤΕΙ/Πανεπιστήμιο, 1 χρόνο μεταπτυχιακό, 5 χρόνια διδακτορικό και 1 χρόνο στο στρατό για να φτάσεις επιτέλους να δουλέψεις και να αισθανθείς χρήσιμος στην κοινωνία και όλα αυτά για να καταφέρεις να σε ζουν οι δικοί σου (που ο Θεός να τους έχεις καλά) όπως όταν ήσουν στην πρώτη χρονιά του δημοτικού. Ρε μπας και κάπου έκανα λάθος?

Η απελπισία και η ψυχολογική μαυρίλα που νοιώθει ένας άνεργος μπορεί να συγκριθεί ίσως με αυτή που νοιώθει ένας εργαζόμενος που δεν πληρώνεται. Και αυτό γιατί ενώ νιώθεις την ικανοποίηση ότι είσαι χρήσιμος και κάνεις κάτι σε αυτή τη ζωή, έρχεται μία ανώτερη δύναμη (ανωτέρα βία) να σου πει "Δυστυχώς δεν μπορούμε να σας πληρώσουμε γιατί..."

Αν ο εργοδότης σου είναι ο μαγαζάτορας της διπλανής πόρτας που δεν πατάει πόδι στο μαγαζί τον καταλαβαίνεις τον άνθρωπο και τους λες "ΟΚ. Τι να κάνουμε... έτσι είναι η ζωή." και κάπως συμβιβάζεσαι γιατί δεν νιώθεις μόνος. Αν ο εργοδότης σου είναι αυτό το απρόσωπο τερατώδες κράτος? Αν ακούς δικαιολογίες που μπορεί να ξεκινούν από την κωλυσιεργία κάποιων υπαλλήλων μέχρι ότι δεν πιστώθηκε ο λογαριασμός από το Υπουργείο? Τι κάνεις? Ποιον να συμπονέσεις και ποιον να καταλάβεις? Τον υπάλληλο που πληρώνεται κανονικά κάθε μήνα για να περιμένεις εσύ το μισθό σου? Τον υπουργό? Ειδικά στις μέρες μας και να θες να το κάνεις σου είναι δύσκολο... δε σου βγαίνει... απλά ΔΕΝ.

Μετά αναρωτιόμαστε γιατί άραγε οι νέοι έχουν τάσεις φυγής? Γιατί υπάρχει κύμα φυγής νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό? ΕΛΑ ΝΤΕ!!! Και γιατί να κάτσει κανείς εδώ? Για να δουλεύει ένα εξάμηνο και να ακούει και το "ευχαριστώ δεν μπορώ ακόμα να σας πληρώσω"! Θα μου πείτε η περίπτωση των απλήρωτων εκτάκτων εκπαιδευτικών στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και σε άλλα ΤΕΙ και Πανεπιστήμια της χώρας, ίσως να οφείλεται απλά σε μία καθυστέρηση, σε μία κωλυσιεργία σε κάτι που θα διορθωθεί και θα επουλωθεί σύντομα (ελπίζω). Αλλά όταν έχεις να κάνεις με ΑΥΤΟ το απρόσωπο τερατώδες κράτος που σε στέλνει από τον Άνα στον Καϊάφα χωρίς απαντήσεις, χωρίς κάποιος να φταίει, χωρίς να ξέρεις ποιον να κυνηγήσεις και ποιον να αφήσεις, σε κάνει να νιώθεις τόσο ανήμπορος που ακόμα και όταν όλα τελειώσουν καλώς, σκέφτεσαι "Ουφ... αυτή την φορά την γλιτώσαμε... την επόμενη?". Και εκεί ακριβώς είναι που κάποια στιγμή λες "Καληνύχτα Ελλάδα" και την κάνεις από δω όσο και αν αγαπάς τον τόπο σου.

Δυστυχώς... αντέχω ακόμα... αλλά πόσο? 

Αφιερωμένο...