Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα του 2025.

Οι μέρες πέρασαν και από ‘κει που κάποτε έγραφα για το πότε επιτέλους θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε και εδώ το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, σήμερα γράφω πλέον γνωρίζοντας πως αύριο ξεκινάει η εφαρμογή του. Τυπικά τουλάχιστον, γιατί ουσιαστικά το πότε θα εφαρμοστεί είναι άγνωστο ακόμη. Το λέω αυτό γιατί έχω κάνει πολλές συζητήσεις με άτομα (κυρίως με καπνιστές μιας και αυτοί πλήγονται άμεσα) και ακούω πολλές φορές τα συνηθισμένα.

“Έλα μωρέ τώρα, εδώ είναι Ελλάδα… σιγά μην εφαρμοστεί ποτέ.”

“Μα καλά θα πεις τον άλλον να πιεί τον καφέ του χωρίς τσιγάρο και θα σε ακούσει?”

“Μπουζούκια χωρίς τσιγάρο γίνεται?”

Και πολλά άλλα παρόμοια.

Πριν συνεχίσετε όσοι καπνίζετε… παρακαλώ κάντε μου μια χάρη. Ανάψτε ένα τσιγαράκι. Τραβήχτε μία δυο τζούρες και μετά αφού χαλαρώσετε… απολάυστε την ιστορία που αολουθεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

Είπαμε…

χαλαρώστε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Εντάξει?

Έτοιμοι?

Ας κάνουμε λοιπόν μαζί ένα ταξίδι στο μέλλον. Είμαστε λοιπόν στο έτος 2025. Περίπου 15 χρόνια από σήμερα. Πολλά πράγματα στην χώρα μας έχουν αλλάξει αλλά και πολλά έχουν μείνει τα ίδια. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο και κυρίως στο τομέα της πράσινης τεχνολογίας, που τα σκουπίδια μάς πλέον γίνονται όλα ενέργεια, τα αυτοκίνητα είναι όλα ηλεκτρικά, χωρίς ρύπους, οι επιστήμονες λένε πως έχουν πλέον ελπιδοφόρα μηνύματα όσον αφορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στην ιατρική νέες ελπιδοφόρες θεραπείες έχουν βγει για πολλές ασθένειες και ο καρκίνος παρόλο που μπορεί να μην έχει ακόμα γιατρευτεί πλήρως έχει πλέον ατονήσει σαν ασθένεια λόγω βελτίωσης του περιβάλλοντος και της μείωσης των παραγόντων που τον προκαλούν (κάπνισμα, διατροφή, ρύπανση περιβάλλοντος και όλα τα υπόλοιπα). Στην χώρα μας, στις εκλογές τις τελευταίας δεκαετίας εκλέγονται ομάδες κομμάτων χωρίς κάποιο από τα σημερινά μεγάλα γνωστά κόμματα και πραγματικά βοηθούν την χώρα να πάει μπροστά σε πολλούς τομείς. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία θετική άποψη του κόσμου και στήριξη σε αυτές τις προσπάθειες. Έχουμε καταφέρει αρκετά σαν χώρα και δεν ζηλεύουμε πλέον τους μισθούς των υπολοίπων ευρωπαίων. Σε γενικές γραμμές προχωράμε μπροστά αλλά μόλις η εκάστοτε κυβέρνηση ξαναφέρνει στο προσκήνιο την εφαρμογή της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους συναντάει την λαϊκή δυσαρέσκεια και την απειθαρχία των Ελλήνων και ξαναπέφτει σε τοίχο.

Όπως φαίνεται δηλαδή, ο κόσμος έχει καταγράψει τον αντικαπνιστικό νόμο (ο οποίος έκανε την φασαρία του για 1 εξάμηνο και μετά ατόνησε) στον συλλογικό του υποσυνείδητο σαν μία ακόμη γραφικότητα. Κατά διαστήματα κυβερνήσεις προσπάθησαν να τον εφαρμόσουν αλλά κάθε φορά η αντίσταση των καπνιστών είναι τέτοια που τελικά δεν γίνετε τίποτα. Δηλαδή, στα εστιατόρια και στις καφετέριες η κατάσταση είναι ίδια με τα καπνιστήρια να είναι σύντομο ανέκδοτο. Στα μπουζούκια δεν το συζητάμε… νέφος κανονικό. Στα σχολεία οι δάσκαλοι και καθηγητές μπορεί να λένε στους μαθητές τις βλαβερές συνέπειες τόσο του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος αλλά στα διαλλείματα το γραφείο των καθηγητών γίνετε τεκές. Τα ίδια περίπου και στα νοσοκομεία με τους γιατρούς στα γραφεία τους να συνεχίζουν ακάθεκτοι το τσιγαράκι τους. Στις δε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και τα σχετικά, οι υπάλληλοι δεν δίνουν σημασία και ανάβουν τα τσιγάρα τους κανονικά στο γραφείο παρέα με τον απαραίτητο φραπέ από δίπλα.

Ζώντας λοιπόν σε αυτόν την χώρα του 2025 κάθεστε στον καναπέ σας και παρακολουθείτε ειδήσεις (θέλω να πιστεύω όχι από τον Χατζηνικολάου ή την Τρέμη που θα τρέμει). Ανάμεσα στα υπόλοιπα λοιπόν ακούτε τις παρακάτω ειδήσεις. “Άκαρπες απέβησαν για ακόμη μία φορά οι προσπάθειες εφαρμογής της απαγόρευσης του καπνίσματος, αφού η κατάσταση παραμένει ίδια ακόμη και μετά τα πιο αυστηρά πρόστιμα.”. Προφανώς απαντάτε από μέσα σας.. “Πάλι τα τρία μας άρπαξαν οι βλάκες.”

Το δελτίο συνεχίζει και λίγο αργότερα ακούτε και την άλλη είδηση. “Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο κάπνισμα με ιδιαίτερα υψηλά τα ποσοστά σε έφηβους.” Ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι καπνιστές έχουν φτάσει σε ποσοστά της τάξης 10-15% στην ελλαδάρα μας τα ποσοστά παραμένουν κοντά στο 45-50%. Παράλληλα το συνοδευτικό ιατρικό δελτίο μιλάει για μία νέα έρευνα που δείχνει “ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά καρκίνων στην χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και του κόσμου συνολικά” και τονίζει πως “τα έξοδα σε φάρμακα κατά του καρκίνου αποτελούν τον νούμερο 1 έξοδο των ταμείων που προσπαθούν ακόμα να ορθοποδήσουν”.

Ακούγοντας τα παραπάνω προφανώς οργίζεστε και σκέφτεστε… “Αν είναι δυνατόν! Όλοι τους άχρηστοι στο θέμα της υγείας. Κανένας δεν κατάφερε να φτιάξει αυτή την κατάσταση τόσα χρόνια. Μα είναι δυνατόν όλος ο κόσμος να κοντεύει να ξεχάσει τι θα πει καρκίνος του πνεύμονα και εμείς ακόμα να ξεκληριζόμαστε από αυτόν?”. Εκεί λοιπόν που η οργή σας κοντεύει να ξεχειλίσει έρχεται και ο 16χρονος πιτσιρικάς (γιός σας, ανιψιός σας, εγγονάκι σας διάλεχτε ότι ταιριάζει) και σας λέει. “Ξέρεις, εδώ και 2 μήνες ξεκίνησα το κάπνισμα γιατί στην παρέα οι περισσότεροι φίλοι μου καπνίζουν. Θέλω να είμαι και εγώ ελεύθερος να κάνω ότι θέλω και δεν γουστάρω να μου την λέει καμία κυβέρνηση με αντικαπνιστικούς νόμους και αηδίες. Θέλω και εγώ να είμαι ελεύθερος και επαναστάτης όπως και εσύ τότε που πρωτοδοκίμασαν να εφαρμόσουν αυτό το γελοίο νόμο!”

Εκείνη λοιπόν την μέρα. Εκείνη ακριβώς την στιγμή. Τι σκέφτεστε για την επιλογή σας να αγνοήσετε τον νόμο και να συνεχίζετε να καπνίζετε όπου να ‘ναι? Πόσο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ σας φαίνετε τότε η αντιστασιακή σας στάση? Πόσο ΣΩΣΤΗ σκέφτεστε πως ήταν η επιλογή σας να παροτρύνετε και τους φίλους που σας έλεγαν να βγείτε έξω για τσιγάρο, να το ανάψουν μαζί σας μέσα στο γραφείο, στο καφενείο, στο οποιοδήποτε μέρος? Πόσο ΕΞΥΠΝΗ ακούγετε τότε η φράση “Ποιός του χέζει μωρέ? Ας έρθουν να με γράψουν! Θα τους φτιάξω εγώ!”.

ΤΙ θα απαντούσατε στον 16χρονο πιτσιρικά?

Και τελικά… πόσο συμβάλατε ΕΣΕΙΣ στην κατάσταση που θα βρίζετε τότε?

Αφήστε ένα λεπτό να περάσει ΖΩΝΤΑΣ αυτή τη στιγμη. Φέρτε την εικόνα μπροστά σας και σκεφτείτε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τα παραπάνω ερωτήματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έπειτα διαβάστε και το υστερόγραφο για αντίο.

ΥΓ. Καθαρά προσωπική μου άποψη είναι ότι αν είναι να αφήσει κάτι καλό αυτή η ιστορία στις επόμενες γενιές αυτό θα εξαρτηθεί καθαρά και μόνο από τους ίδιους τους καπνιστές και το πόσο μακριά μπορούν να δουν με τον καπνό που έχουν γύρω τους. (Μεταφορικά μιλώντας εννοώ το πόσο εύκολα μπορούν να ξεφύγουν από την υποσυνείδητη προπαγάνδα των καπνοβιομηχανιών και να δουν τα πραγματικά οφέλη της ιστορίας.) Τα τετραψήφια νούμερα, το πρόστιμα, οι αστυνόμοι και τα σχετικά δεν πρόκειται και δε θα καταφέρουν τίποτα. Το θέμα βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα χέρια, ή μάλλον στα μυαλά, των καπνιστών και στην δύναμη αυτοπειθαρχίας τους. Εγώ πάντως δεν θα καλέσω ποτέ τον τετραψήφιο να ρίξουν πρόστιμο σε καπνιστές. Εξ άλλου, γιατί να καρφώσω τον φίλο μου, τον πατέρα μου, τον αδερφό μου? Απλά θα του πω την παραπάνω ιστορία και θα τον αφήσω να την σκεφτεί όσο θα απολαμβάνει το υπόλοιπο τσιγάρο του.

11 σχόλια:

σοφια είπε...

γεια σου. διαβασα τελειως τυχαια το κειμενο σου.ειμαι και εγω καπνιστρια, εδω και 6 χρονια. συμφωνω με τον αντικαπνιστικο νομο,πιστευω οτι μονο ετσι θα προστατευθουν κυριως οι ανηλικοι, παρα την "ταλαιπωρια" των καπνιστων. αλλα δεν μπορω να καταλαβω την εμπαθεια καποιων. το κειμενο σου ειναι απο τα πιο αξιοπρεπη που εχω διαβασει σχετικα με το νεο νομο, οποτε θα μπω στη διαδικασια να σε ρωτησω. μπορεις, ως μη καπνιστης εσυ, να μου εξηγησεις γιατι καποιοι φαινονται σαν να προσπαθουν να παρουν το αιμα τους πισω με τον τροπο που αναφερονται στο θεμα? δλδ γιατι πρεπει τωρα που απαγορευτηκε το καπνισμα στους εσωτερικους χωρους να φερονται καποιοι σαν πενταχρονα που κερδισαν μετα απο 5 ηττες? γιατι το θεμα δεν ειναι καθολου αυτο, ο νομος ειναι και για δικη μας προστασια, εστω και με το ζορι. αλλα αλλο καπνιστης και μη καπνιστης και αλλο καπνιστης και αντιπαθητικος αντικαπνιστης. το πρωτο το δεχομαι και το σεβομαι. το δευτερο το θεωρω γελοιο, τοσο οσο και τους καπνιστες που θα αμφισβητησουν το νομο με το στυλ που τοσο γλαφυρα περιεγραψες.

Unknown είπε...

Σοφία,

Ας ξεκίνησω κάπως πρωτότυπα... "Θα δειτε ρε παλιο καπνιστες που μας τα πρήξατε. Θα σας τρελανουμε στι καταγγελίες ... κτλ κτλ κτλ." και τωρα που εκτονωσα τον καταπιεσμένο ατνιπαθιτικό αντικαπνιστή από μέσα μου ίσως να σου έδωσα και ενα δείγμα των αιτίων.

Είναι ίσως το αποθημένο να το πω... η καταπίεση... δεν ξέρω πως να το εξηγήσω ακριβώς... αλλλά κάτι τέτοιο που οδηγεί σε τέτοιες συμπεριφορές. Όπως και η διαίσθηση την καταπίεσης που έρχετε και οδηγεί τους καπνιστές σε αντίστοιχες αντίστροφες εκδηλώσεις του τύπου "θα πάρετε τα ... μας κτλ".

Πάντα σε μία πρόταση - θέμα υπάρχουν πολλές πλευρές και απόψεις. Αναπόφευκτα κάποιες από αυτές έιναι και ακραίες! Δεν νομίζω ότι πρέπει να στεκόμαστε σε αυτές. Με τον τρόπο μας μπορόυμε να τις θέσουμε αυτόματα στο περιθώριο και να τις απενεργοποιήσουμε. Ευτυχώς (και εδώ επιβεβαιώνετε ο κανόνας) οι ακράιες απόψεις είναι λίγες αριθμιτικά αλλά δυστυχώς ακριβώς επειδή είναι ακραίες κάνουν περισσότερο θόρυβο και καλύπτουν τους πολλούς και ύσηχους ενδιάμεσους.

Το θέμα έιναι όπως κάποτε έιπε κάποιος ότι τα γεμάτα βαρέλια όταν κατρακυλούν δεν κάνουν φασαρία αλλα μεγάλη ζημιά. Τα άδεια κάνουν μεγάλη φασαρία αλλά λίγη ζημιά.

Ας είμαστε λοιπόν στο γεμάτο και ας κάνουμε την ζημιά παρά την φασαρία.

Το δε στερεότυπο του αντιπαθητικού αντικαπνιστή δυστυχώς έιναι και αυτό που με "αφόπλισε" σήμερα από το να ρωτήσω στο κατάστημα που έτρωγα γιατί στο διπλανό τραπέζι (το δικό μου έιχε το καρτλεάκι του μη καπνιστή) υπήρχαν τασάκια και κάπνιζαν κανονικα. Γιατί η απάντηση θα ήταν προφανώς πίσω από την πλάτη μου... "Ε ρε ένας κομπλεξικός που μας βρήκε". Γι αυτό και περιμένω περισσότερα από τους ίδιους τους καπνιστές παρά από εμας (όσο συμπαθητικοί ή αντιπαθητικοί έιμαστε)

ΥΓ. έχοντας ιδία εμπειρία και ζώντας με καπνιστές καταλαβαίνω το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζετε (την "ταλαιπωρία") αλλά έχοντας δεί το τί συμβαίνει και έξω είμαι πεπεισμένος ότι όχι μόνο μπορούμε αλλά θα σίγουρα θα καταφέρετε να το εφαρμόσετε. Και όπως το έιπα... το θέμα είναι να καταλάβουμε τα θετικά του νόμου μακροπρόθεσμα και τα αναπόδα αποτελέσματα και να διαλέξουμε ποιο μέλλον θέλουμε. Με πρόστιμα και άλλα σχετικά δεν γίνετε τίποτα.

ΥΓ2. ε ρε τι γράφω ο αντικαπνιστης στις 2 το πρωι... και ΧΩΡΙΣ τσιγάρο!!!

alekaleros είπε...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΦΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΠΡΟΣ ΣΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ.
ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΙΤΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ(10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ 19 ΕΤΩΝ)ΠΑΛΕΥΑ ΝΑ ΚΟΨΩ.
ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ.. ΑΦΟΥ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΣΙΓΑΡΟ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ?
ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΩΣ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΜΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΠ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΟ ΠΟΥ ΕΣΤΙΑΖΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΠΕΣ ΤΟ ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΠΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΞΥΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΒΑΛΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ

ΥΣ. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΤΩΝ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΑΤΑ 18% ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Unknown είπε...

Φίλε alekare κατ' αρχήν συγχαρητήρια για την απόφασή σου.

Κατα δέυτερον η οπτική με την οποία θίγεις το θέμα (δλδ η "περιθωριοποίηση" των καπνιστών) είναι συνήθως ένα άκομα σημείο που οι καπνιστές χρησιμοποιούν για επιχείρημα. Σίγουρα θα έχεις ακούσει το... "Μα θα μας πετάτε σαν τα σκυλιά στο δρόμο?".

Για να πω την αλήθεια εκπλήσσομαι που ένας καπνιστής αντί να παίρνει την "περιθωριοποίηση" έτσι, καταφέρνει και την κάνει κίνητρο για να βοηθήσει τον εαυτό του!

Δεν το έθιξα άμεσα στο post γιατί το θεωρώ λίγο επικύνδυνο σαν επιχείρημα και σχόλιο αλλά μια που μου δίνεις αφορμή θα το πώ και αυτό.

Έχουμε σκεφτεί άραγε το μύνημα που περνάει στα παιδιά (στα πιτσιρίκια) η κίνηση του να βγείς έξω από το μαγαζί, έξω από το γραφείο, έξω από οπουδήποτε για να κάνεις τσιγάρο? Υποσυνέιδητα, η κίνηση και μόνο, θέτει το τσιγάρο στο περιθώριο. Το απομυθοποιεί. Ο καπνιστής πλέον δεν είναι ο "κουλ" τύπος της παρεάς αλλά κάποιος που πρέπει κάθε 2 και 3 να τρέχει έξω για τσιγάρο. Σκέψου πόσο έυκολα θα ξεκινούσες το κάπνισμα αν είχες αυτή την εικόνα στο μυαλό σου για 19 χρόνια? Σκέψου πόσο εύκολα θα ξεκινήσει το παιδί σου το κάπνισμα όταν θα έχει αυτή την εικόνα για 19 χρόνια στο μυαλό του! Πιστέυω πως η καταγραφή τέτοιων εικόνων στο υποσυνείδητο των παιδιών με την ταυτόχρονη μείωση των διαφημίσεων καπνού, είναι μία παράπλευρη επίπτωση του μέτρου, που όμως στο μέλλον ίσως έχει πολύ πιο θεαματικά αποτελέσματα από τα σημερινά πρόστιμα και τις καταγγελίες!

Unknown είπε...

Και για να πω και μία πρόσφατη εμπειρία από το Βερολίνο που βρισκόμουν πρόσφατα για διακοπές και ο νόμος εφαρμόζεται εδώ και μερικά χρόνια.

Είμαστε παρέα όπου οι μισοί περίπου καπνίζουν. Τασάκια στο τραπέζι δεν υπάρχουν. Κάθε φορά που θέλουν να κάνουν τσιγάρο βγαίνουν έξω και σε κανένα 5-10λεπτο επιστρέφουν. Αυτό έχει σαν αποτέλσμα η παρέα να χωρίζεται κατα διαστήματα αλλά δεν μας χαλάει καθόλου σαν σύνολο και το κέφι είναι ανεβασμένο (συζητήσεις, πειράγματα, ατάκες, γέλια). Αφού λοιπόν έχουμε σχεδόν τελειώσει με τον 2ο γύρο ποτών και το μαγαζί τουλάχιστον εκεί που καθόμαστε έχει αδειάσει (κατα τις 3) το γκαρσόν μας φέρνει 2 τασάκια στο τραπέζι οπότε τα τσιγάρα συνεχίζονται εντός μαγαζιού.

Ηθικό δίδαγμα... όταν σέβεσαι τους υπόλοιπους χωρίς παράπονα και φασαρίες (και αν είσαι και καλός πελάτης) κάποια στιγμή που οι γύρω δεν υπάρχουν μπορεί να έχεις και τα πλεονκτήματα. Με άλλα λόγια εφαρμόζουνε το μέτρο χωρίς παράπονα και φασαρίες αλλά έχουν και την κρίση και ξέρουν πότε μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια.

Βαγγελης είπε...

Γεια σας. κι εγω σα τη φιλη μας τη Σοφια διαβασα τυχαια το κειμενο σου το οποιο μου αρεσε πολυ, και ο τροπος που παρουσιασες το θεμα ειναι πληρες. Εγω εχω ενα καφε στη θεσσαλονικη (στην καλαμαρια για την ακριβεια) εδω και αρκετα χρονια. Τωρα με το αντικαπνιστικο νομο εχω αρχισει να αντιμετοπιζω πολυ μεγαλο προβλημμα. Κατα ρχην με τον τροπο που αντιμετοπιζουν το θεμα οι καπνιστες, που δε θελουν με κανενα τροπο να προσαρμοστουν στα πρεπει του νομου, και σου ζητανε συνεχως να κανεις τα στραβα ματια,(λες κι εσυ τον εκανες το νομο), και κατα συνεπεια να γινεις παραβατης κι εσυ σα καταστιματαρχης, και κατα δευτερον με τους συναδελφους καταστιματαρχες που δεν τηρουν το νομο και με αυτον τον τροπο δημιουργουν αθεμητο ανταγωνισμο προσπαθοντας να προσελκησουν τους δικους μου δισαρεστημενους καπνιστες πελατες, αφου οπου και να πανε στην πολη, εκτος απο το μαγαζι μου μπορουνε να καπνισουνε ελευθερα. Τωρα λοιπον ρωταω για ποσο καιρο εγω θα μπορω να εφαρμοζω ενα νομο που δεν τον σεβονται ουτε αυτοι που τον κανανε, και οταν βλεπεις τη δουλεια σου να μειωνεται ολο και περισσοτερο, απο αυτους που θα θελανε να κανουν ενα τσιγαρο μαζι με τον καφε τους χωρις να βγουν εξω... Πιστευω λοιπον πως αν δεν κανει κατι το κρατος για να "συνετησει" τον κοσμο, θα αναγκαστω κιεγω που πραγματικα προσπαθω να εφαρμοσω το νομο να ξανα βαλω τασακια στο μαγαζι μου και να επιτρεψω στους πελατες μου να καπνισουν.
Υ.Γ Εχω την εντιπωση οτι και αυτος ο νομος εχει γινει στην ελλαδα για να μπορεσει το κρατος να βγαλει καποια εξτρα λεφτα, γι αυτο αφηνουν λασκα το νομο, που αυτοι εκαναν, για να επαναπαφθει ο κοσμος, να μη τον εφαρμοζει, και κατα περιοδους να βγαινουν εξω να γραφουν και να εισπρατουν. Κανεις απο αυτους που κυβερνανε δεν ενδιαφερθηκε πραγματικα για την υγεια τη δικια μας, η των παιδιων μας.

Βαγγελης είπε...

Γεια σας. κι εγω σα τη φιλη μας τη Σοφια διαβασα τυχαια το κειμενο σου το οποιο μου αρεσε πολυ, και ο τροπος που παρουσιασες το θεμα ειναι πληρες. Εγω εχω ενα καφε στη θεσσαλονικη (στην καλαμαρια για την ακριβεια) εδω και αρκετα χρονια. Τωρα με το αντικαπνιστικο νομο εχω αρχισει να αντιμετοπιζω πολυ μεγαλο προβλημμα. Κατα ρχην με τον τροπο που αντιμετοπιζουν το θεμα οι καπνιστες, που δε θελουν με κανενα τροπο να προσαρμοστουν στα πρεπει του νομου, και σου ζητανε συνεχως να κανεις τα στραβα ματια,(λες κι εσυ τον εκανες το νομο), και κατα συνεπεια να γινεις παραβατης κι εσυ σα καταστιματαρχης, και κατα δευτερον με τους συναδελφους καταστιματαρχες που δεν τηρουν το νομο και με αυτον τον τροπο δημιουργουν αθεμητο ανταγωνισμο προσπαθοντας να προσελκησουν τους δικους μου δισαρεστημενους καπνιστες πελατες, αφου οπου και να πανε στην πολη, εκτος απο το μαγαζι μου μπορουνε να καπνισουνε ελευθερα. Τωρα λοιπον ρωταω για ποσο καιρο εγω θα μπορω να εφαρμοζω ενα νομο που δεν τον σεβονται ουτε αυτοι που τον κανανε, και οταν βλεπεις τη δουλεια σου να μειωνεται ολο και περισσοτερο, απο αυτους που θα θελανε να κανουν ενα τσιγαρο μαζι με τον καφε τους χωρις να βγουν εξω... Πιστευω λοιπον πως αν δεν κανει κατι το κρατος για να "συνετησει" τον κοσμο, θα αναγκαστω κιεγω που πραγματικα προσπαθω να εφαρμοσω το νομο να ξανα βαλω τασακια στο μαγαζι μου και να επιτρεψω στους πελατες μου να καπνισουν.
Υ.Γ Εχω την εντιπωση οτι και αυτος ο νομος εχει γινει στην ελλαδα για να μπορεσει το κρατος να βγαλει καποια εξτρα λεφτα, γι αυτο αφηνουν λασκα το νομο, που αυτοι εκαναν, για να επαναπαφθει ο κοσμος, να μη τον εφαρμοζει, και κατα περιοδους να βγαινουν εξω να γραφουν και να εισπρατουν. Κανεις απο αυτους που κυβερνανε δεν ενδιαφερθηκε πραγματικα για την υγεια τη δικια μας, η των παιδιων μας.

Unknown είπε...

Φίλε Βαγγέλη,

Καταλάβαινω το πρόβλημά σου απόλυτα. Δυστυχώς με τα πρώτα κρύα άρχισε το πραγματικό τεστ για τον νόμο και τα πράγματα όπως φαίνονται είναι απογοητευτικά. Τόσο η συμπεριφορά των καπνιστών που λές όσο και των συναδέλφων σου αλλά και του κράτους σε τελική ανάλυση... όλα μαζί οδηγούν στο σενάριο που έγραφα. Τελικά, ίσως το μελλοντικό σενάριό μου να μην είναι και τόσο μακρυά!!!

Ώσ γνωστό, ΕΜΕΙΣ χτίζουμε το μέλλον μας και μάλλον από χτίσιμο είμαστε... ΑΣΧΕΤΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

καλημερα. το κειμενο σου μου αρεσε πολυ αλλα το υστερογραφο σου καθολου. δυστυχως βεβαια επαληθευτηκες μιας και απο οτι φαινεται οι καπνιστες ηταν αυτοι που εκριναν τελικα αν θα εφαρμοστει ο νομος στην Ελλαδα. Η διαφωνια μου εγκειτε στο γεγονος οτι αφηνεις μια υπονοια οτι ετσι πρεπει να γινει. οι καπνιστες δηλαδη να κρινουν; ο νομος δε μπορει να επιβληθει; ο χουλιγκανισμος στα γηπεδα της αγγλιας δεν υπαρχει πια οχι επειδη οι οι αγγλοι χουλιγκανς επαναπροσδιορισαν το ρολο τους (αλλωστε οταν βγαινουν εξω παλι τα σπανε) αλλα επειδη ο νομος επιβληθηκε.

επισης δηλωνεις οτι δε θα καταγγειλεις κανεναν καπνιστη η μαγαζατορα στο γνωστο τηλεφωνο. αυτο ειναι το θεμα. ουτε καποιον που περναει με κοκκινο φαναρι θα καταγγειλεις ουτε καποιον που εχει θορυβωδη εξατμιση. θεωρειται ρουφιανια στην Ελλαδαρα μας.

δυστυχως αν και οι ευθυνες του κρατους στο θεμα του αντικαπνιστικου ειναι τεραστιες, ακομα μεγαλυτερες ειναι οι ευθυνες τον μη καπνιστων. συνεχιζουμε να μην καταγγελουμε και συνεχιζουμε να αφηνουνε τα λεφτακια μας σε μαζαγια τεκεδες.

τελικα μηπως οι μη καπνιστες εχουμε τον καπνο που μας αξιζει;

Unknown είπε...

Ανώνυμε φίλε μου,
Ευχαριστώ για το σχόλιο.
Δεν νομίζω πως αφήνω υπόνοια ότι έτσι θα έπρεπε να γίνει. Αυτό που λέω είναι πως συζητάμε για το αυτονόητο και είναι λυπηρό το να συζητάμε για το αν θα εφαρμοστεί η όχι. Θεωρώ πως απλά λόγω αυτονόητης σωστής κοινωνικής συμπεριφοράς θα έπρεπε οι καπνιστές να εφαρμόζουν τον νόμο χωρίς κάν αυτός να υπάρχει!
Αλλά που?
Τέλος πάντων... αυτό που λέω είναι πως έχουμε πραγματικά ΚΑΤΑΝΤΉΣΕΙ σαν κοινωνία σε τέτοιο σημείο που συζητάμε πλέον για "αστεία" πράγματα. Για πράγματα που θα έπρεπε απλά να τα κάνουμε λόγω "συνήθειας".
Πάντως, αντί να καρφώσω κάποιον (όπως προτείνεις) προτιμώ πρώτα να τον κάνω ρεζίλι μπροστά σε κόσμο (όπως και έχω κάνει) για κάθε είδους τέτοια συμπεριφορά. Αν αυτό δεν του δώσει να καταλάβει τότε πολύ ευχαρίστως να τον "καρφώσω"... πήγαινε γυρεύοντας!
Αλλά τελικά ίσως να έχεις και δίκιο...

Ανώνυμος είπε...

καταρχην συγνωμη που σε αδικησα. προφανως λαθος καταλαβα το σχολιο σου.
απλα εχω εγκυο γυναικα αυτη την περιοδο και δεν μπορω να ανεχτω την γαϊδουρια ορισμενων. ειλικρινα προσπαθω ευγενικα και αντιμετωπιζω χλευασμο. ακουω γελιοτητες για φασισμο κλπ. μιλαμε για συμπεριφορες επιπεδου 12χρονου. παιδιου που του πηραν το παιχνιδι του με ιχνη ψευτοκουλτουρας(αρχιζουν να λενε οτι ο Χιτλερ ειχε απαγορευσει το καπνισμα καποτε κλπ, λες και με ενδιαφερει) δεν μπορουμε σαν κοινωνια να εφαρμοσουμε το αυτονοητο τελικα.