Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2007

Γίναμε... "σκόνη"

Αν νομίζετε ότι θα σας πω για κάποια τραγική ήττα της ομάδας μου η κάτι τέτοιο... γελαστήκατε!!!

Η "σκόνη" λοιπόν παραπέμπει σε μια νέα πρωτοβουλία - πρωτόκολλο που σκοπεύει να παρουσιάσει το W3C... και το όνομα αυτού POWDER (ή αλλιώς ΣΚΟΝΗ επί το ελληνικότερο). Η ιδέα λοιπόν όπως φαίνεται ξεκάθαρα από την πρώτη πρόταση της σελίδας είναι να φτιαχτεί ένα πρωτόκολλο για τη δημοσίευση περιγραφών για πηγές στο WWW χρησιμοποιώντας μάλιστα τα ήδη υπάρχοντα RDF, OWL & HTTP.

http://www.w3.org/2007/powder/

DEJA VU!!!
Κάπου το έχω ξαναδεί αυτό το πρόβλημα...
ΑΑΑΑ ναι σωστά. Κάτι τέτοιο προσπαθούσαμε να κάνουμε κι εμείς με το Annotation Storage Server στο project μας. Ένα τρόπο επικοινωνίας μέσω HTTP με ένα μηχάνημα (αντίστοιχο των σημερινών web server) μόνο που αντί σελίδες θα μας επέστρεφε περιγραφές για σελίδες σε RDF!!! Για να το πούμε πιο απλά ένα κατά κάποιο τρόπο Semantic-Web server.

Και γιατί παιδεύεστε μωρέ? (Θα έλεγε κάποιος με τη πρώτη σκέψη.) Δεν παίρνεται ένα κανονικό web server να τον φορτώσετε με RDF αρχεία???? Και όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, γιατί με το web όπως το ξέρουμε σήμερα τα πράματα είναι απλά... φτιάχνεις μια σελίδα την ανεβάζεις κάπου και όποιος θέλει την βλέπει και τη διαβάζει. Τώρα αν εσύ στην σελίδα σου γράφεις ότι βλακεία σου κατέβει είναι στην κρίση αυτού που τα διαβάζει να τα δεχτεί ή να τα απορρίψει. Με το Semantic web όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.... Εδώ το ρόλο του κριτή θα πρέπει να τον έχει η μηχανή που ως γνωστών είναι άμυαλη. Άρα??? Πρέπει να την βοηθήσουμε.

Όταν λοιπόν εμείς διαβάζουμε μια σελίδα κρίνουμε αν είναι αξιόπιστη, υποκειμενική... καλή ή κακή τέλος πάντων. Διαμορφώνουμε ταυτόχρονα και άποψη για τον συγγραφέα της (έγκυρος, αντικειμενικός, υποκειμενικός κτλ.). Η μηχανή όμως που θα διαβάζει μια περιγραφή και θα τη χρησιμοποιεί προς όφελος του χρήστη δεν πρέπει να έχει άποψη? Δε πρέπει να γνωρίζει από που προέρχεται η περιγραφή? Για ποιο σκοπό έχει γίνει? Πόσο αξιόπιστη, σωστή, αντικειμενική κ.τ.λ είναι? Και ιδού το βασικό πρόβλημα. Ποίος μπορεί να κρίνει ποιες περιγραφές είναι καλές και ποίες όχι? Τι συμβαίνει αν όπως με το web κάποιος ανεβάζει αλλ' άντ’ άλλων περιγραφές? Και πάλι λοιπόν τελικός κριτής είναι ο χρήστης!!! Μόνο που τώρα οι μηχανές μπορούν να μαθαίνουν από τον χρήστη. Να ξέρουν πιάνων τις περιγραφές προτιμάει και θεωρεί έγκυρες ώστε να μην χάνεται μέσα σε ένα νέο συρφετό από περιγραφές. Επίσης ή δύναμη του δικτύου είναι ότι οι μηχανές μπορούν να μαθαίνουν και από άλλους χρήστες. Οι προτιμήσεις δηλαδή χρηστών σε μια περιγραφή του "Α" από μια περιγραφή του "Β" ή μια άλλη ανώνυμη θα μπορούσαν να τις προσδίδουν κύρος. Και κυρίως να προσδίδουν την ανάλογη βαρύτητα στον "Α" που παράγει την περιγραφή ώστε να προτιμάται και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Με άλλα λόγια το ερώτημα είναι θα μπορέσουν ποτέ να διαμορφωθούν δίκτυα αξιοπιστίας μέσω του Semnantic-Web ικανά να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν της μηχανές ώστε με την σειρά τους να μας βοηθήσουν πραγματικά? Δεν ξέρω άλλα θέλω να πιστεύω πως κάποια μέρα ίσως και να γίνει....

Ουτοπία ή όχι πάντως είναι περίεργο συναίσθημα όταν συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν και άλλοι με τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς και μάλιστα οργανώνονται κιόλας για να δώσουν λύση... Νιώθεις μέλος μια παράξενης παγκόσμιας ομάδας μεταξύ γνωστών-αγνώστων που μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον έστω και στο μικρό κομμάτι με το οποίο καταπιάνεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: