Παρασκευή 27 Ιουλίου 2007

Απαγορευμένη πόλη.

Με διαφορά μιας μέρας θα περιγράψω την εμπειρία της επίσκεψης στην απαγορευμένη πόλη.


Μπαίνοντας δεν ξέρεις τι είναι αυτό που σε περιμένει και βλέπεις κάποια μικρά δείγματα κηπουρικής...


Προχωράς λοιπόν και μετά απο 15 λεπτά περιήγησης αρχιζεις να έχεις κάποια σημάδια αποπροσανατολισμού. Τεράστιοι διάδρομοι και πίσω απο τους τείχους παλατάκια και παλατάκια που μοιάζουν το ένα με το άλλο και το καθένα για διαφορετικό σκοπό... Το ένα π.χ. για τον αυτοκράτορα και τις παλακίδες... το άλλο για την αυτοκράτειρα... το άλλο για υπνοδωμάτιο... κτλ.


Και μετά τα πρώτα 6 δυτικά παλάτια... το πρώτο σοκ...Τρία παλάτια με μεγάλες άιθουσε μονο με 1 θρόνο!!!

Πανικός και σπρωξίδι για μια φοτογραφία και 1 λεπτό θέας μέσα στα κτίρια...

Και ξανά στην ηρεμία.
Ο αυτοκρατορικός κήπος που ακολουθεί προκαλεί θαυμασμό με τα περιέργα δέντρα που δένονται μαζί... τα υπέροχα τοπία και πάνω από όλα τους απίθανους βράχους που ο αυτοκράτορας ανέβενε με τις ερωμένες για να εμπνευστεί και να γράψει ποιήματα!!!

Εδώ που τα λέμε το τοπίο σίγουρα εμπνέει!!!

Τα ανατολικά 6 παλάτια που ακολουθούν τα προτειμούσε άλλος αυτοκράτορας και προκαλούν πάλι μια μια άισθηση αποπροσανατολισμού... (ας είναι καλά οι χάρτες και οι αυτόματοι οδηγοί).

Έπειτα, λίγο πιο άνατολικά σε ένα ακόμα σύμπλεγμα παλατιών... πιο μεγάλα αυτη τη φορά και με τεράστιες αυλές!!! (Αυτά τα έχτεισε και τα προτειμουσε ένας αλλός αυτοκράτορας). Τα εντυπωσικά στοιχεία εδώ, ο τοίχος των 9 δράκαινων που συμβολίζουν ευτυχία και καλοζωία με τα εκατοντάδες χρωματιστά άναγλυφα πλακάκια και το θέατρο για την όπερα της αυτοκράτειρας.
Και τέλος το μεγάλο δέος από τον όγκο, την καλιτεχνεία, και την έκταση των τελευτάιων παλατιών για τις ειδικές περιπτώσεις όπως ενθρονίσεις γενέθλια, πρωτοχρονιές κ.τ.λ.. Μόνο για ένα από αυτά (την μεγαλύτερη πέτρινη κατασκευή)πάνω από 200 τόνοι πέτρα μεταφέρθηκαν από τα βουνα... γλιστρόντας την όπως λένε σε πάγο τον χειμώνα!!!
Όλα αυτά σε 5 ώρες περιπλάνησης!

Και στο τέλος σκέφτεσαι. Τι μπορεί να κάνει ό ανθρωπος για να επιδείξει την εξουσία του και να δώσει να κατάλαβει ένας λαός δισεκατομυρίων ότι αυτός έιναι ο απόλυτος άρχων. Αν και νομίζω πως όλα αυτά έγιναν μόνο και μόνο επειδή το αυστηρό καθεστώς της μοναρχίας απαιτούσε την εκπλήρωση οποιασδήποτε επιθυμίας του αυτοκράτορα ακόμα και αν αυτός ήταν ό πιο τρελλός του κόσμου.

Όπότε η απάντηση στην ερώτηση "γιατί όλο αυτό?"... απλά γιατί μπορούσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: