Δευτέρα 30 Απριλίου 2007

Ουίσκι... μια σκωτσέζικη ιστορία.

Αυτό το post έιναι λίγο καθυστερημένο...

Κανονικά θα έπρεπε να γραφτεί μια βδομάδα νωρίτερα που η εμπειρία του "Whisky Festival" ήταν πρόσφατη. Αλλά τέλος πάντων ξέρετε τι λένε... κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Ήταν λοιπόν το προηγούμενο Σάββατο το απόγευμα όταν βρέθηκα σε ένα ωράιο ζεστο μικρό (σχετικά) χώρο για τι άλλο από μια ξενάγηση - περιπέτεια στον χώρο των ουίσκι. Όφείλω να ομολογήσω πως το ουίσκι για μένα ήταν απλώς ένα ακόμα ποτό μέχρι που πήγα στη Σκοτία για ένα χρόνο επισκέφθηκα 2-3 αποστακτήρια και άρχισα να το βλέπω από άλλη οπτική γωνία. Για να μην πολυλογώ πιστεύω πως τελικά άν είναι μερικά πράγματα που μου έχουν μείνει σαν "κουσουρι" από κει το ένα έιναι σίγουρα να εκτιμώ και να απολαμβάνω ένα καλό malt.

Και ποιο καλύτερο μέρος από αυτό το μικρό χώρο στο ξενοδοχείο Daios το περασμένο Σαββατο με ανοικτές δεκάδες εμφιάλώσεων για όλα τα γούστα. Το καλό ουίσκι έιναι διαφορετικό για το ν καθένα όπως το καλό κρασί κτλ. κτλ.. Προσωπικά λοιπόν λατρεύω τα ουίσκι της κατηγορίας "Isla" που προέρχονται από αποστακτήρια ενός μικρού νησιού στη δυτική πλευρά της Σκοτίας. Κι αυτό γιατί έχουν ένα έντονο "καπνιστό" άρωμα από τον καπνό που ξεραίνει το κριθάρι στα πρώτα στάδια της διαδικασίας.

Τέλος πάντων θα σας δώσω μερικές προτάσεις ή μάλλον θ αναφέρω αυτά που ξεχώρισα από όλο αυτό τον πανικό εκεί πέρα.

Glecoyne 12 ετών: Δεν είναι καπνιστό αλλά με το που το δοκίμασα έμεινα με μια έκφραση θαυμασμού και μετά ούτε που κατάλαβα πως κατέβηκε.

Isle of Jura Superstition: Ελαφρώς καπνιστό και από έναν ιδιαίτερο τόπο... το νησάκι Jura είναι το μόνο στη βόρειο-δυτική Σκοτία με φοίνικες στις ακτές του!!! (Εξ αιτίας του ρεύματος του κόλπου που καταλήγει στην περιοχή)

Bowmore 15 ετών : Έχω ήδη δοκιμάσει το 12αρι που είναι τυπικό Isla αλλά το 15αρι δεν πάει παρακάτω. Καπνιστό μεν αλλά πολύ πιο ομαλό και γεμάτο σε γεύση.

Benriach 10ετών : Εδώ πραγματικά έπαθα πλάκα... Ουίκσι της περιοχής Speyside αλλά δεν μοιάζει καθόλου με αυτής της κατηγορίας. Αρκετά καπνιστό τόσο που να το μπερδεύεις με Isla αλλά και πλούσιο σε διάφορες άλλες γεύσεις.

Τέλος το δυνατό...
Peat Monster : Αυτό είναι μείγμα από διάφορα malt και το όνομα τα λέει όλα. Πραγματικά "τερατώδες".

Μεχρι το επόμενο... ποτήρι
Enjoy!

Δεν υπάρχουν σχόλια: