Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Λυπάμαι...

Αυτή τη φορά δεν θα μιλήσω ούτε για προέδρους ούτε για συνδέσεις ούτε για τίποτα άλλο πέρα από την κοινή λογική. Την λογική και την σοφία την οποία επικαλείται το σχέδιο Αθηνά ως προς την υλοποίησή του. Και για να σας βοηθήσω, θα σας δώσω το βασικό έγγραφό που περιγράφει αυτή την λογική. Βρίσκεται στην παρακάτω διεύθυνση και σας παρακαλώ πολύ έχετε το στο νου σας θα έχω πολλές αναφορές σε αυτό.


Κρατηθείτε λοιπόν γιατί το ταξίδι θα είναι μακρύ και συγνώμη εκ των προτέρων για την κούραση.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την σελίδα 3 του παραπάνω κειμένου και ας δούμε τους άξονες της λογικής για το σχέδιο Αθηνά. Ένας από αυτούς (4 συνολικά) λοιπόν λέει:
Συγχωνεύσεις Τμημάτων & Σύσταση Σχολών με χωρική συνοχή & αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων κτιριακών & υλικοτεχνικών υποδομών. 

Αυτό στην περίπτωση του τμήματος Πληροφορικής του ΑΤΕΙΘ σημαίνει ότι για να αξιοποιηθούν οι κτιριακές & υλικοτεχνικές υποδομές θα πρέπει το ΤΕΙ Σερρών να διαθέσει χώρο ώστε να μεταφερθούν 6 εργαστηριακές αίθουσες με κατάλληλη υποδομή για 25 περίπου υπολογιστές στην κάθε μια (δίκτυα, ρεύμα, προβολικά συστήματα κτλ.) Επίσης θα πρέπει αν διαθέσει (βρει) χώρο για την φιλοξενία 5 αιθουσών διδασκαλίας θεωρητικών μαθημάτων χωρητικότητας 60 περίπου θέσεων με τις αντίστοιχες υποδομές σε εποπτικά μέσα (όλες οι αίθουσες του ΤΕΙΘ διαθέτουν ασύρματο δίκτυο και προβολικά συστήματα).

Ας υποθέσουμε ότι αυτά υπάρχουν και μας περιμένουν (πράγμα που δεν το γνωρίζω). Θα πρέπει επίσης να μπορέσει να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις την φάρμα των server που διαθέτει το τμήμα Πληροφορικής προφανώς σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Τα συστήματα αυτά δηλαδή... περίπου 125 υπολογιστές + φάρμα server + δικτυακός εξοπλισμός (δηλαδή καλώδια, switch panels κτλ) πρέπει προκειμένου να αξιοποιηθούν όπως λέει το σχέδιο να ξηλωθούν από το υπάρχων κτίριο και να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν στα αντίστοιχα σημεία του ΤΕΙ Σερρών μέσα σε ένα καλοκαίρι. Επίσης πρέπει να ρυθμιστούν κατάλληλα ώστε να λειτουργούν αρμονικά με τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο ΤΕΙ Σερρών.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το τμήμα του ΑΤΕΙΘ έχει δικό αυτόνομο κτίριο με όλες τις παραπάνω υποδομές που μάλιστα "νοικιάζει" χώρους στο τμήμα Αυτοματισμού. Δηλαδή δεν πρόκειται για ένα από τα τμήματα που φιλοξενείται σε διάφορους χώρους του ΑΤΕΙΘ λόγω έλλειψης εγκαταστάσεων. Μάλιστα είναι από τα μόνα τμήματα στο ΑΤΕΙΘ που έχει καταφέρει και επιβάλει την ολική απαγόρευση καπνίσματος μέσα στις εγκαταστάσεις του και αποτελεί πρότυπο ως προς την καθαριότητα και συντήρηση των εγκαταστάσεων δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών.

Τώρα ΓΙΑΤΙ πρέπει να μεταφερθεί; Πόσο συμφέρει μία τέτοια μετακόμιση; Υπάρχει κάποια μελέτη για τον χρόνο που απαιτείται για να γίνει; Υπάρχει κάποια μελέτη για το αν υπάρχουν κτιριακές υποδομές που να το φιλοξενήσουν στο ΤΕΙ Σερρών;
(Δεν γνωρίζω. Απλά θέτω τα ερωτήματα.)

Συνεχίζω με την σελίδα 3 και πάμε στον εξής άξονα:
Συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων για ανάπτυξη θεματικών Θυλάκων Αριστείας & εφαρμογή οικονομιών κλίμακας

Εδώ αρχικά έχουμε ότι με το σχέδιο Αθηνά διαλύεται η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών που είναι μία από τις μεγαλύτερες σχολές του ΑΤΕΙΘ.

ΠΩΣ λοιπόν αναπτύσσεται θεματικός θύλακας αριστείας όταν αυτός εκεί που υπάρχει διαλύεται;

Το Τμήμα Πληροφορικής μάλιστα δέχεται συνεχώς φοιτητές με πολύ υψηλή βαθμολογία, σε σχέση με τον μέσο όρο των ΤΕΙ της χώρας. Συγκεκριμένα η βάση του στις τελευταίες εισαγωγικές εξετάσεις ήταν 13082 που το κατατάσσει 31ο ανάμεσα στα 212 υπάρχοντα τμήματα ΤΕΙ και 230ο στην συνολική κατάταξη των 481 τμημάτων ΑΕΙ της χώρας.

ΠΩΣ αναπτύσσεται λοιπόν θύλακες αριστείας όταν το 31ο από τα 212 ΤΕΙ της χώρας καταργείται;

Όντας απόφοιτος του τμήματος έχω την τύχη να γνωρίζω ότι σαν τμήμα έχουμε τόσα χρόνια παράγει χιλιάδες πτυχιούχων, που καταφέρνουν επάξια να συνεχίσουν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές όπως και εγώ και διαπρέπουν στη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό χώρο, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Με άλλα λόγια το τμήμα είναι ήδη αναγνωρίσιμο και με άξιους εκπροσώπους του να διαπρέπουν σε διάφορες θέσεις σε όλο τον κόσμο.

ΓΙΑΤΙ λοιπόν καταστρέφεται αυτός ο υπάρχων και αναγνωρίσιμος ήδη θύλακας αριστείας;

Τέλος για να μη νομίζεται ότι τα λέω από μόνος μου όλα αυτά να σας πληροφορήσω πως το τμήμα Πληροφορικής του ΑΤΕΙΘ είναι από τα πρώτα τμήματα ΤΕΙ που αξιολογήθηκαν και με εξαιρετικές αξιολογήσεις ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ παρακαλώ εξεταστών που δημοσιεύονται και στην αντίστοιχη έκθεση της ΑΔΙΠ.

ΓΙΑΤΙ λοιπόν παρακάμπτεται η γνώμη του επίσημου οργάνου του κράτους για την αξιολόγηση των ΑΕΙ και καταστρέφεται ένα αξιόλογο τμήμα;

Τέλος ο 3ος από τους 4 άξονες της λογικής Αθηνάς λέει:
Συγχωνεύσεις Τμημάτων για τη σύνδεση των γνωστικών αντικειμένων με εθνική αναπτυξιακή στοχοθεσία & περιφερειακές αναπτυξιακές προοπτικές

Εδώ η συγχώνευση των δυο τμημάτων ως προς το συναφές του γνωστικού αντικειμένου (που παρεμπιπτόντως συγκρίνοντας τα προγράμματα σπουδών δεν προκύπτει και πολύ  φαίνεται όντως λογική. Όμως με βάση ποια εθνική αναπτυξιακή στοχοθεσία & περιφερειακές αναπτυξιακές προοπτικές έχει αποφασιστεί η μετακίνηση του τμήματος από την Θεσσαλονίκη στις Σέρρες;

Να το δούμε απλά. Προφανώς και οι νέες τεχνολογίες είναι νευραλγικός τομέας για την ανάπτυξη του κράτους. Επίσης κατα καιρούς οι διάφορες κυβερνήσεις έχουν τονίσει την σημασία της ανάπτυξης ενός ισχυρού πόλου ανάπτυξης με βάση τις νέες τεχνολογίες στην Θεσσαλονίκη και έχουν ρίξει χρήματα είτε ιδρύοντας και κατασκευάζοντας το τεχνολογικό πάρκο είτε με την μορφή επιδοτήσεων σε τέτοιες εταιρίες είτε... είτε... είτε. Αυτό μάλιστα έχει βοηθήσει στο να ανθίζουν στην πόλη σημαντικές επιχειρήσεις στον τομέα. Σε όλο αυτό είναι αναμφισβήτητη η συμβολή των 3 τμημάτων πληροφορικής της πόλης (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΑΤΕΙΘ).

Το δε τμήμα του ΑΤΕΙΘ με τον θεσμό της πρακτικής άσκησης δίνει την δυνατότητα σε τελειόφοιτους να δουλέψουν σε αυτές τις εταιρίες ουσιαστικά με τα μισά λεφτά για τον εργοδότη για 6 μήνες. Δηλαδή προσφέρουν ένα τεράστιο εργαλείο στις επιχειρήσεις να δοκιμάζουν και να εκπαιδεύουν μελλοντικούς εργαζόμενους με μισό κόστος και με προφανή τα κέρδη από εκεί και ύστερα. Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση στοιχεία του γραφείου πρακτικής του τμ. Πληροφορικής του ΑΤΕΙΘ ένα ποσοστό περίπου 20% των φοιτητών μένουν μετά την πρακτική σαν κανονικοί εργαζόμενοι στην εταιρία.

Τα παρακάτω στοιχεία προδίδουν ακόμη περισσότερο την σύνδεση και την αξιοποίηση του συγκεκριμένου εργαλείου από τις εταιρίες της Θεσσαλονίκης.
Συνεργασία με:
45 περίπου εταιρίες για πρακτική με έδρα τη Θεσσαλονίκη
3 ΜΟΝΟ εταιρίες από Σέρρες
26 εταιρίες για πρακτική στην Θεσσαλονίκη (με 4 από αυτές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ) άρα καθαρά 22
14 επιχειρήσεις στις Σέρρες (εκ των οποίων 7 είναι τμήματα του ΤΕΙ) άρα καθαρά 7

Συνολικά λοιπόν έχουμε:
45+22 = 67 εταιρίες Θεσσαλονίκη. Και επειδή σίγουρα θα υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις θα το κάνω στρόγγυλο 50.
7+3 = 10 εταιρίες στις Σέρρες... και δεν μειώνω καθόλου των αριθμό λόγω αλληλεπικαλύψεων!

Άρα: 50 εταιρίες στην Θεσσαλονίκη και 10 στις Σέρρες.

Δηλαδή για να το πούμε με απλά λόγια. Παρατηρούμε το φαινόμενο τόσο το τμήμα των Σερρών όσο και της Θεσσαλονίκης να στέλνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών τους για πρακτική άσκηση στην Θεσσαλονίκη. Παρόλα αυτά το τμήμα της Θεσσαλονίκης παύει να υπάρχει ενώ η εθνική αναπτυξιακή στοχοθεσία & περιφερειακές αναπτυξιακές προοπτικές δείχνουν την αναγκαιότητα της ύπαρξής του στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα το τμήμα των Σερρών παραμένει ώστε οι φοιτητές που θα μετακινηθούν του χρόνου από το ΑΤΕΙΘ για να σπουδάσουν εκεί θα πρέπει να ξανα-μετακινηθούν πίσω στη Θεσσαλονίκη μετά από κάποια χρόνια για την πρακτική τους.

Με βάση ΠΟΙΑ εθνική αναπτυξιακή στοχοθεσία & περιφερειακές αναπτυξιακές προοπτικές αποφασίστηκε αυτό;

Προχωράω στην σελίδα 4 της λογικής Αθηνάς και διαβάζω το εξής:
Στρατηγικός στόχος: Προώθηση της Έρευνας & της Καινοτομίας & Σύνδεσή τους με την Αγορά Εργασίας, την Επιχειρηματικότητα & την Οικονομική Γεωγραφία της Χώρα

Για να μη επαναλαμβάνομαι όσον αφορά το κομμάτι "Σύνδεσή τους με την Αγορά Εργασίας, την Επιχειρηματικότητα & την Οικονομική Γεωγραφία της Χώρας" θα ξαναγράψω τα παραπάνω νούμερα τελικά νούμερα 50-10. Δεν θέλω να μπω στην λογική να δούμε πόσες επιχειρήσεις πληροφορικής δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη και πόσες στις Σέρρες γιατί ίσως χειροτερέψει η κατάσταση για την πανέμορφη πόλη των Σερρών. Ούτε επίσης θα θίξω το πόσες από αυτές σχετίζονται με την καινοτομία που θέλει να προωθήσει η Αθηνά. Όσον αφορά την έρευνα ενδεικτικά και μόνο θα δώσω τους παρακάτω συνδέσμους από μια απλή αναζήτηση στην IEEE ένα από τους πιο καταξιωμένους και διεθνής αναγνωρισμένους οργανισμούς στον τομέα της πληροφορικής.


Μια πρόχειρη αναζήτηση στο Google Scholar με τα "Ιnformatics TEI Thessaloniki" και "Informatics TEI Serres" επίσης δίνει μία αντιστοιχία 5-1 δημοσιεύσεων από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Και μάλιστα όταν το ακαδημαϊκό προσωπικό είναι 19 άτομα έναντι 13 του ΤΕΙ Σερρών. Μία αναλογία σίγουρα μικρότερη του 5-1.

Για να το πω απλά το τμήμα Πληροφορικής του ΑΤΕΙΘ είναι ήδη αποδεδειγμένα αρκετά πιο παραγωγικό ως προς την διεθνώς αναγνωρισμένη έρευνά του σε σχέση με αυτό των Σερρών.

ΠΩΣ λοιπόν προωθείτε η έρευνα & η καινοτομία & η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, την επιχειρηματικότητα & την οικονομική γεωγραφία της χώρας όταν ένα τέτοιο τμήμα καταργείται και αποσυνδέεται από τον επί χρόνια τόπο λειτουργίας του;

Συνεχίζοντας στην λογική Αθηνά στην 4η παλι σελίδα αναφέρεται:
Ανάπτυξη Ανταγωνιστικού Ανθρώπινου Δυναμικού στον ευρωπαϊκό χώρο

Δεν θα επαναλάβω πως πολλοί απόφοιτοι του τμήματος και ειδικά των τελευταίων χρόνων στελεχώνουν επάξια επιχρίσεις στο εξωτερικό για να μη σας κουράσω.

ΠΩΣ βοηθάς στην ανάπτυξη ανταγωνιστικού ανθρώπινου δυναμικού στον ευρωπαϊκό χώρο όταν διαλύεις έναν αποδεδειγμένο πόλο παραγωγής τέτοιου προσωπικού;

Λίγο παρακάτω αναφέρονται επίσης τα:
Ενδεικτικά Ανεξάρτητα Τμήματα με ελλιπή ή μηδενικό αριθμό Μελών ΔΕΠ/Ε.Π

Το τμήμα Πληροφορικής του ΑΤΕΙΘ αριθμεί 19 μέλη ΔΕΠ και μόλις 10 έκτακτους την στιγμή που τμήμα των Σερρών απασχολεί 13 μέλη ΔΕΠ και 10 έκτακτους. Δηλαδή μια προφανώς μεγαλύτερη αντιστοιχία έκτακτων προς μόνιμων μελών ΔΕΠ. Με άλλα λόγια κανένα από τα 2 τμήματα δεν έχει μηδενικό αριθμό ΔΕΠ και προφανώς οι ελλείψεις του τμήματος στις Σέρρες είναι μεγαλύτερες. Παρόλα αυτά να τονιστεί ότι κανένα από τα δύο τμήματα δεν βρίσκεται στην λίστα με ελλειπή προσωπικό.

ΓΙΑΤΙ λοιπόν να καταργείται ένα τμήμα με προφανώς όχι ελλιπές προσωπικό;

Τέλος όσον αφορά την λογική της Αθηνάς να αναφέρω ότι κανένα από τα 2 τμήματα δεν αναφέρεται στην λίστα των Τμημάτων «χωρίς» βιωσιμότητα στην Σελίδα 15 και ότι τα 2 τμήματα συγχωνεύονται ενώ προφανώς έχουν μεγάλες αποκλείσεις στο γνωστικό αντικείμενο και το νέο τμήμα δεν περιέχει κατευθύνσεις όπως σε άλλες περιπτώσεις συγχωνεύσεων.

Με ΠΟΙΑ λοιπόν κριτήρια αποφασίστηκε η κατάργηση ενός τμήματος με προφανή με βάση τα στοιχεία την βιωσιμότητά του;

Τώρα άλλα σημεία που αξίζουν αναφοράς είναι ότι το τμήμα Πληροφορικής του ΑΤΕΙΘ ιδρύθηκε το 1987 και είναι ένα από τα παλαιότερα τμήματα Πληροφορικής στην Ελλάδα και πως από το Σεπτέμβριο του 2013 είναι προγραμματισμένη η έναρξη αυτόνομου μεταπτυχιακού προγράμματος σε «Ευφυείς Τεχνολογίες Διαδικτύου», εγκεκριμένου από το υπουργείο Παιδείας. Το μοναδικό στην Ελλάδα σε αυτό το γνωστικό αντικείμενο και ένα από τα λίγα παγκοσμίως, αναμένονταν από πλήθος φοιτητών με σκοπό να προσφέρουν στη συνέχεια στη βιομηχανία Πληροφορικής σε μία οικονομική περίοδο που ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και απαιτούνται εξειδικευμένα στελέχη.

ΠΟΙΟΣ άραγε θα ενδιαφερθεί αν το ίδιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών προσφέρεται από την πόλη των Σερρών; Θα υπάρχει άραγε αντίστοιχη ζήτηση;

Τέλος κάτι που ίσως δεν υπολογίστηκε σωστά. Το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών του Τμήματος είναι από την Θεσσαλονίκη. Έχει επιλέξει να φοιτήσει στην Θεσσαλονίκη ενώ με τον ίδιο βαθμό θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει και να φοιτήσει στις Σέρρες. Η επιλογή αυτή δεν γίνεται τυχαία ειδικά στις μέρες μας που η φοίτηση σε μία άλλη πόλη είναι σίγουρα βάρος για μια οικογένεια. Η προτεινόμενη μετακίνηση στις Σέρρες θα αυξήσει κάθετα τις δαπάνες των οικογενειών τους πράγμα που θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη των σπουδών από ένα σημαντικού μέρος αυτών.

ΓΙΑΤΙ ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό κριτήριο δεν λαμβάνεται υπόψη στην προτεινόμενη συγχώνευση; 

Οι απαντήσεις δυστυχώς βρίσκονται θαμμένες σε λογικές και πρακτικές ιδρύσεως τμημάτων και ιδρυμάτων του παρελθόντος που οδήγησαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση εδώ που είναι τώρα. Η μεταφορά όπως φαίνεται βασίστηκε στο κριτήριο της ενίσχυσης ενός νομού... "φτωχού" (όπως λέει η δημοσιογράφος στο παρακάτω βίντεο σχεδόν κλαίγοντας) που περιμένει τον εσωτερικό τουρισμό των φοιτητών (και των φαντάρων να προσθέσω) για να "κινηθεί". 



Κατανοώ πως πραγματικά φτωχοί νομοί σας τις Σέρρες πρέπει να έχουν αναπτυξιακή πορεία άλλα με τι εργαλεία; Με αυτά που μας οδήγησαν να έχουμε τμήματα ΤΕΙ που όπως σωστά λέει ο Υπουργός είναι σήμερα προθάλαμοι ανεργίας; Τι είναι αυτό που χρειάζεται άραγε ο νομός περισσότερο; Επιστήμονες και μηχανικούς πληροφορικής; Μήπως γεωπόνους, μορφωμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, ειδικούς για την αγροτική ή τουριστική ανάπτυξη; Δεν ξέρω. Υποθέσεις κάνω. Αλλά δεν νομίζω πως οι μηχανικοί πληροφορικής θα σώσουν τον νομό.

Και η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης από την άλλη; Θα πρέπει να θυσιαστεί στον βωμό της "κίνησης" ενός νομού χωρίς προφανή μακροπρόθεσμα οφέλη; Κάποια στιγμή αν δεν έρθουν επιχειρήσεις πληροφορικής στις Σέρρες (που για ποιον λόγο να μετακινηθούν αφού θα υπάρχει η Θεσσαλονίκη με πληθώρα πλέον ιδιωτικών κολεγίων και πανεπιστημίων να αντικαταστήσουν το κενό του ΤΕΙ) το τμήμα θα φθίνει περισσότερο. Μέχρι πού το επόμενο σχέδιο Αθηνά να το κλείσει εντελώς γιατί η πλειοψηφία των εισακτέων θα είναι κάτω του 10. Και τότε τι; Ποιον θα έχει κερδίσει αυτός ο φτωχός νομός για να τον βοηθήσει στην ανάπτυξή του; Πόσο πλουσιότερος θα έχει γίνει; Για πόσο καιρό;

Κοντόφθαλμη, πελατειακή και καθαρά πολιτικάντικη λογική της κακιάς ώρας. Αυτή μάλλον είναι η σοφία και η λογική του σχεδίου Αθηνά στην περίπτωση του ΤΕΙΘ.

Λυπάμαι! Τόσα χρόνια βλακείας σε αυτή τη χώρα δεν μας δίδαξαν τίποτα

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Τι δεν καταλαβαίνεις;

Στην προηγούμενη ανάρτηση έγραψα μία ανοιχτή επιστολή στο Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Το ερώτημα λοιπόν ήταν "πλάκα μου κάνεις;" ή για να το πούμε και Θεσσαλονικιώτικα "πλάκα ΜΕ κάνεις;"... και έθετα κάποια ερωτήματα που συνόψιζαν αυτή την αντίδραση των περισσότερων γνωστών μου στο άκουσμα της είδησης για το τμήμα Πληροφορικής που μετακομίζει στις Σέρρες. Βέβαια απαντήσεις ακόμα επισήμως δεν πήρα αλλά ας πιάσουμε με την σειρά τα επιχειρήματα να δούμε τις υποθετικές απαντήσεις του κ. Υπουργού. Το παρακάτω λοιπόν κείμενο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η απάντησή του... ή μήπως... εμμέσως πλην σαφώς... είναι;

1. Τα επιχειρήματά μου λοιπόν ξεκινούσαν με το θέμα της κρίσιμης ακαδημαϊκής μάζας. Υποστήριζα ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν κρίσιμη ακαδημαϊκή μάζα εκεί που δεν υπάρχει καταστρέφοντας την από εκεί που υπάρχει. Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά... τόσο κόσμο έβαλε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Σερρών... δεν είναι κρίσιμη ψηφοφορική μάζα αυτοί; Αυτούς ποιος θα τους ικανοποιήσει; Στη Θεσσαλονίκη το ΤΕΙ μας έχει γραμμένους! Ούτε ένα τηλέφωνο... μια αναπάντητη τουλάχιστον!

2. Συνέχιζα με την ανταγωνιστικότητα των πτυχίων και έλεγα ότι καταστρέφουν πτυχία με καλό brand name για άλλα που τώρα θα το χτίσουν. Αλλά και πάλι τα πράγματα είναι απλά... τόσο κόσμο θα πάμε στις Σέρρες. Ε που θα πάει... ΘΑ τα κάνουμε ανταγωνιστικά. Το "ΘΑ" ξέρετε... συνηθίζεται πολύ ακόμα και στις μέρες μας από πολιτικούς... ακόμη και αν τρώνε τρελή γιούχα όταν το ξεστομίζουν.

3. Όσο για το θέμα των ΔΕΠ και ότι το τμήμα στην Θεσσαλονίκη έχει ήδη ικανό αριθμό... και πάλι τα πράγματα είναι απλά. Το τμήμα στις Σέρρες δεν έχει. Άρα φέρε αυτούς από Θεσσαλονίκη... αφού όπως είναι γνωστό... η κρίσιμη ψηφοφορική μάζα  είναι στις Σέρρες. Εξ άλλου είπαμε... στην Θεσσαλονίκη μας έχουν γραμμένους! Ούτε ένα φοντάν δεν μας στείλανε... ούτε ένα τρίγωνο Πανοράματος!

4. Τώρα για τους προθαλάμους της ανεργίας με την ανεργία στα ποσοστά που είναι... τα πράγματα είναι σούπερ απλά! Ένας πάνω - ένας κάτω... ψιλοπράγματα. Και άντε το πολύ πολύ αντί να έχεις ανέργους στην Θεσσαλονίκη (που δεν έχεις) να τους έχεις στις Σέρρες (που θα έχεις). Σιγά το πρόβλημα βρε αδερφέ!

5. Τέλος φτάσαμε στο καλύτερο. Σύνδεση με την παραγωγή. Εδώ και αν είναι απλά τα πράγματα... το είπε και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Σερρών.... "όταν πηγαίνεις κάπου συστημένος από ψηλά σε ακούνε καλύτερα...". Πόσο μάλλον αν αυτό το ψηλά είναι πρώην Πρωθυπουργός (ασχέτως αν έχει εξαφανιστεί για να μη ακούει αυτά που του σέρνουν). Εδώ ο άνθρωπος έχει σύνδεση με τον ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ... την σύνδεση με την παραγωγή θα κοιτάζουμε τώρα!!!


Τι δεν καταλαβαίνεις;

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Πλάκα μου κάνεις;

Το ποστ αυτό απευθύνεται στον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού και γι αυτό θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και να μη σας κουράσω.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Από την στιγμή που ανακοινώθηκε το σχέδιο Αθηνά σε όποιον φίλο και γνωστό λέω για την μετακίνηση του τμήματος Πληροφορικής από το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης στις Σέρρες μου απαντάνε πάντα με την ίδια ατάκα.

"Πλάκα μου κάνεις;"

Είδα λοιπόν την συνέντευξη σας κύριε Υπουργέ και θέλω να σας μεταφέρω τις δικές μου απορίες... που ίσως συνοψίζουν αυτό το "Πλάκα μου κάνεις;"


Ας τα πάρω λοιπόν με την σειρά.

1. Λέτε πως θέλετε να δημιουργήσετε πόλεις και κέντρα με κρίσιμη ακαδημαϊκή μάζα. Η Θεσσαλονίκη λοιπόν με 2 Πανεπιστήμια και 1 ΤΕΙ (το 4ο μεγαλύτερο της Ελλάδος) είναι αναμφίβολο πως ακαδημαϊκή μάζα έχει και μάλιστα πόλη σημαντική εδώ και χρόνια. Οι Σέρρες, με ένα ΤΕΙ με τμήματα τα περισσότερα των οποίων φυτοζωούν με βάσεις κυρίως κάτω από το 10 και σαφώς μικρότερο όγκο... πόση ακαδημαϊκή μάζα έχει; Με την κίνηση σας βέβαια να πάρετε 6 τμήματα από το ΑΤΕΙΘ στις Σέρρες (ενώ συνολικά το ΑΤΕΙΘ "χάνει" 10 τμήματα) υπολογίζεται να την δημιουργήσετε. Αλλά πόσοι από τους 10.000 περίπου φοιτητές θα μετακομίσουν στις Σέρρες (ή σε όποια άλλη πόλη) και πόσοι θα παρατήσουν τις σπουδές; Το έχετε υπολογίσει; Έχετε κάνει κάποια μελέτη; Το σκεπτικό εδώ μου φαίνεται πως θέλει να δημιουργήσει κρίσιμη ακαδημαϊκή μάζα εκεί που δεν υπάρχει αποδυναμώνοντας σημαντικά ακαδημαϊκά κέντρα. Σας φαίνεται λογικό κ. Υπουργέ;

2. Έχετε λέτε σαν στόχο να ενισχύσετε την ποιότητα και ανταγωνιστικότητα των πτυχίων. Κατ' αρχήν το τμήμα Πληροφορικής του ΑΤΕΙΘ είναι από τα πρώτα που αξιολογήθηκαν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Οι αξιολογήσεις των 2 τμημάτων από την ΑΔΙΠ (ΑΤΕΙΘ, ΤΕΙ Σερρών) λένε πολλά για την ποιότητα και ανταγωνιστικότητα του κάθε πτυχίου. Καταργείται λοιπόν ένα τμήμα με πτυχίο και φήμη χρόνων τόσο στην τοπική κοινότητα όσο και διεθνώς και το συγχωνεύεται με ένα που εδώ και χρόνια προσπαθεί να χτίσει μία φήμη. Με όρους μάρκετινγκ έχετε 2 προϊόντα με το δικό του brand name το καθένα και καταργείται το ένα με την καλή φήμη για να "σπρώξτε" το άλλο. Δεν νομίζω πως αυτό λέγεται προώθηση της ανταγωνιστικότητας. Ή μήπως έτσι νομίζετε κ. Υπουργέ; Πάντως η συνήθης πρακτική λέει το αντίθετο (καταργώ το αδύναμο brand name και το συγχωνεύω στο δυνατό).

3. Λέτε ότι πρέπει να κλείσουν τμήματα με λίγους ή καθόλου ΔΕΠ. Συγκρίνοντας τα μεγέθη έχουμε από την μία ένα τμήμα με 13 μέλη ΔΕΠ και από την άλλη ένα με 20. Άρα κάθε άλλο παρά ελλειπή μέλη ΔΕΠ έχει το τμήμα Πληροφορικής του ΑΤΕΙΘ. Αλλά παρόλα αυτά καταργείται. Πώς συνάδει αυτό με την λογική που αναπτύξατε κ. Υπουργέ; Θα μπορούσα ίσως να καταλάβω το αντίθετο (να κλείσει το τμήμα των Σερρών και να απορροφηθεί στη Θεσσαλονίκη) αλλά αυτό;

4. Κλείνετε λέτε τμήματα προθαλάμους της ανεργίας. Με βάση την εμπειρία μας (και τα νούμερα από το γραφείο πρακτικής του τμήματος) εδώ στην Θεσσαλονίκη οι φοιτητές μας βρίσκουν ακόμα δουλειά αφού το 20% όσο κάνουν πρακτική μένουν στην εταιρία και προφανώς το ποσοστό απορρόφησης των υπολοίπων αποφοίτων σε άλλες εταιρίες είναι ακόμα μεγαλύτερο. Στις Σέρρες υπάρχουν φοιτητές του τμήματος που έρχονται για πρακτική στην Θεσσαλονίκη. Πόσο μάλλον για να βρουν δουλειά. Άρα ποιο τμήμα θεωρείτε ότι είναι πιο πιθανό να παράγει ανέργους; Ένα τμήμα Πληροφορικής στην Θεσσαλονίκη (2η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος με τεχνολογικά πάρκα, διάσημα ερευνητικά κέντρα Πληροφορικής, έδρα μίας πληθώρας εταιριών και καινοτομικών επιχειρήσεων) ή στις Σέρρες.

5. Τέλος κάτι που πραγματικά δεν καταλαβαίνω. Το λέτε επανειλημμένως στην συνέντευξη ότι θέλετε να πετύχετε σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρω πως η βιομηχανία άρα η παραγωγή στον τομέα της πληροφορικής στην Θεσσαλονίκη είναι πολλαπλάσια από αυτή των Σερρών. Αλήθεια πόσες επιχειρήσεις πληροφορικής υπάρχουν στις Σέρρες; Γνωρίζετε; Με βάση ποια μελέτη το τμήμα των Σερρών είναι πιο συνδεδεμένο με την παραγωγή Πληροφορικής σε σχέση με αυτό της Θεσσαλονίκης. Εξηγείστε κ. Υπουργέ μου γιατί πραγματικά δεν καταλαβαίνω!

Το μόνο επιχείρημα που μπορώ να βρω υπέρ μίας τέτοιας μετακίνησης είναι αν οι εγκαταστάσεις στο ΤΕΙ Σερρών είναι καλύτερες σαν πιο πρόσφατο ίδρυμα. Αλλά και πάλι το τμήμα του ΑΤΕΙΘ έχει αναπτύξει υποδομές πληροφορικής (εργαστήρια, server rooms, δίκτυα κτλ.) εδώ και χρόνια, που με μία τέτοια μετακίνηση θα είναι δύσκολο να μετακινηθούν και το κόστος αυτής της μετακίνησης τεράστιο. Για να μη μιλήσουμε για την απαιτούμενη προσαρμογή όλων αυτών των υποδομών ώστε να υποστηρίζουν το συγχωνευμένο τμήμα.

Ελπίζω και πάλι να μην σας κούρασα. Αν έχετε στοιχεία και απαντήσεις στα ερωτήματά μου παρακαλώ απαντήστε μου για να μπορώ να εξηγήσω και εγώ στους γνωστούς μου που αντιδρούν με το "Πλάκα μου κάνεις!!!"

Με εκτίμηση,
Κουρουπέτρογλου Χρήστος.