Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Αξίζει να ασχοληθείς…

Το ξέρω ότι θα σας κουράσω αλλά ζητώ προκαταβολικά συγνώμη γι αυτό. Παρακάτω προσπαθώ να περιγράψω την σειρά των γεγονότων όπως την έζησα και την αντιλήφθηκα εγώ. Προσπαθώ να περιγράψω κυρίως τα γεγονότα αφήνοντας τα συμπεράσματα στον αναγνώστη. Ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη για τυχόν ανακρίβειες (για τις οποίες συνήθως προειδοποιώ) και προσπαθώ να τεκμηριώσω ότι αναφέρω.

Θα ξεκινήσω με μία σύντομη ιστορική αναδρομή. Το ΤΕΙ αυτό το εξάμηνο ξεκίνησε την εκπαιδευτική διαδικασία γνωρίζοντας από τον Οκτώβριο ότι δεν έχει χρήματα να πληρώσει τους εκτάκτους που προσλάμβανε. Παρόλ’ αυτά ξεκίνησε κανονικά την εκπαιδευτική διαδικασία υπέγραψε τις συμβάσεις εκτάκτων εκπαιδευτικών και απλά περίμενε από το υπουργείο να λύσει το θέμα στέλνοντας τα 2,5εκ ευρώ που θα χρειαζόταν. Οι έκτακτοι από την πλευρά τους (μη γνωρίζοντας στην πλειοψηφία τους το πώς ακριβώς έχει η κατάσταση) βασισμένοι τόσο στην υπόσχεση της διοίκησης και καλή τη πίστη ξεκίνησαν κανονικά τα μαθήματα και τα ολοκλήρωσαν.

Η συνήθης διαδικασία ούτως η άλλως μέχρι σήμερα έφερνε το θέμα της πληρωμής κοντά στις γιορτές οπότε και αναμέναμε ως συνήθως τους πρώτους μισθούς. Γυρίζοντας από τις γιορτές ειδοποιούμαστε ότι επειδή άλλαξε συνεργαζόμενη τράπεζα το ΤΕΙ θα πρέπει να ανοίξουμε λογαριασμό στην νέα πλέον τράπεζα. Υπέθεσα, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, ότι μάλλον αυτό ήταν το γραφειοκρατικό κόλλημα που τελικά καθυστερούσε την πληρωμή μας. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και στην τράπεζα διαδίδονταν (ράδιο αρβύλα) ότι θα πληρωθούμε 24/1.

Παρόλα αυτά στις 24/1 η πολυπόθητη πληρωμή δεν ήρθε και την ίδια στιγμή ο σύλλογος των εκτάκτων εκπαιδευτικών κηρύσσει επίσχεση εργασίας. Αυτό σημαίνει πως από τις 24/1 όσοι συμμετείχαν στην επίσχεση θα ήταν στην διάθεση του ΤΕΙ αλλά δεν υποχρεώνονταν να παρέχουν έργο. Προσωπικά, παίρνοντας αψήφιστα το θέμα και θεωρώντας ότι γίνεται πολύ φασαρία για το τίποτα (θεωρούσα ότι ήταν ένα γραφειοκρατικό κόλλημα) δεν έδωσα σημασία και συνέχισα κανονικά τόσο με τις επιτηρήσεις όσο και τις εισηγήσεις που είχα προγραμματισμένες.

Η κατάσταση άρχισε να γίνεται πιο δύσκολη στις αρχές Φεβρουαρίου. Για χρήματα ούτε λόγος, για γραφειοκρατικά κολλήματα είχε περάσει ήδη πολύς καιρός για να λυθούν, οπότε άρχισα να ρωτάω τι γίνετε και να μαθαίνω περισσότερα. Στις 7 και 8 του μηνός ο σύλλογος ήταν έτοιμος να κλείσει πλέον το τμήμα για να κάνει ακόμα πιο γνωστή την κατάσταση που επικρατεί. Σε αυτήν την κίνηση μέχρι τότε, φαίνεται να έχει συμπαράσταση από την διοίκηση η οποία όμως με αυτήν την ανακοίνωση αναστέλλει την προαναγγελθείσα αναστολή λειτουργίας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Όπως θα διαβάσατε ο Πρόεδρος μετά από τηλεφωνική συνομιλία με το υπουργείο έλαβε διαβεβαιώσεις και γι αυτό έκρινα σωστό να πάρει πίσω την αναστολή λειτουργίας για τις 7 και 8 του μηνός. Οι μέρες περνάνε, έρχεται 9 του μηνός και ακόμα 0 στο λογαριασμό. Παρόλ’ αυτά έχουμε εξελίξεις. Το υπουργείο στέλνει 2 έγγραφα. Με το πρώτο δίνονται κάποια χρήματα για την κάλυψη (όπως λέει το υπουργείο) 2 μηνών (αν και με βάση τα λεγόμενα του προέδρου οι μισθοί φτάνουν στα 750.000 μηνιαίως οπότε τα 938.700 φτάνουν για ένα μήνα μόνο). Η απόφαση αυτή έχει ημερομηνία 8/2 και δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα ουσιαστικά αφού χρησιμοποιεί χρήματα του 2011 για την κάλυψη του 2010. Παράλληλα όμως έρχεται και ένα δεύτερο χαρτί με το οποίο ζητούνται αναλυτικές καταστάσεις των εκτάκτων και των οφειλομένων προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα. Προθεσμία 14/2.

Βλέποντας όμως ότι το πρόβλημα δεν έχει ουσιαστικά λυθεί οι έκτακτοι συνεχίζουν και εντείνουν πλέον τις κινητοποιήσεις με κατάληψη του ΤΕΙ για τις 9, 10 και 11 του Φεβρουαρίου.

Στις 14/2 (μέρα των ερωτευμένων και προθεσμίας για την αποστολή στοιχείων στο υπουργείο) το ΤΕΙ είναι ανοιχτό εμείς ακόμα απλήρωτοι και παράλληλα σκάει και το μεγάλο θέμα. Το συμβούλιο του ΤΕΙ ζητάει από τα τμήματα να μειώσουν κατά 40% τις ώρες των εκτάκτων σε μια προσπάθεια να συμμαζέψει τα έξοδα για τους μισθούς αδιαφορώντας για το πόσο εφικτή είναι μια τέτοια απόφαση και τι επιπτώσεις θα έχει στην εκπαιδευτική διαδικασία. Με άλλα λόγια, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Στην συνέλευση αποφασίζεται να κλείσει το ΤΕΙ για τις 17 και 18 του μηνός και να γίνει νέα συνέλευση στις 21 παρουσία και φοιτητών προκειμένου να ενημερωθούν για τα θέματα που έχουν προκύψει.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος βγάζει αυτή την ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά ρίχνει το βάρος στο υπουργείο που (σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του) δεν έχει στείλει όσα χρήματα είχε υποσχεθεί για το 2010. Παρόλα αυτά και ενώ το ΤΕΙ είναι ανοιχτό 14, 15 και 16 του μηνός και ακόμα δεν έχει σταλεί η κατάσταση που ζήτησε το υπουργείο.

Φτάνουμε στις 21/2. Η συνέλευση με την παρουσία των φοιτητών είναι μια διαδικασία που βλέπω πρώτη φορά να συμβαίνει αλλά μπορώ να πω ότι μόνο οφέλη μας άφησε. Η στάση των εκτάκτων παρόλο που συνεχίζει την κατάληψη αλλάζει ριζικά. Αντί της καταβολής των δεδουλευμένων ζητάει ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα καταβληθούν και να τηρηθεί ο κανονισμός λειτουργίας των ΤΕΙ ώστε οι περικοπές να είναι αυτές που πρέπει και όχι αυθαίρετες και κυρίως όχι σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Παράλληλα, ζητάμε την Πέμπτη (24/2) να βρεθούμε με τον Πρόεδρο προκειμένου να πάρουμε απαντήσεις στα ερωτήματα.

  1. Θα δοθεί παράταση για το εξάμηνο με παράταση των συμβάσεων μας;
  2. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή μας; (Προσοχή: μιλάμε για χρονοδιάγραμμα πλέον και όχι άμεση καταβολή)
  3. Θα αλλάξει η απόφαση του συμβουλίου ώστε οι περικοπές να μην γίνουν εις βάρος των μαθημάτων και των προγραμμάτων σπουδών;

Ο αντιπρόεδρος που μας καλωσορίζει μας λέει ότι ο Πρόεδρος απουσιάζει (δίνοντας την εντύπωση ότι είναι εκτός ΤΕΙ). Αργότερα μαθαίνουμε ότι βρισκόταν εντός ΤΕΙ σε εγκαίνια νέων εγκαταστάσεων ενώ η διοίκηση πολιορκούνταν από εκατοντάδες έκτακτους και φοιτητές που προσπαθούσαν να αποσπάσουν μία απάντηση στα αιτήματα. Παρόλο που τα αιτήματα είχαν μεταφερθεί στη διοίκηση από την Δευτέρα, την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος δεν μπορούσε να πάρει καμία δέσμευση, ούτε για την παράταση των συμβάσεων για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εξετάσεων ούτε για την ημερομηνία πληρωμών ούτε για το θέμα των περικοπών.

Διαφαίνεται επίσης πως πρόφαση της διοίκησης για την όλη κωλυσιεργία (εμμέσως πλην σαφώς) είναι ότι αφού το ίδρυμα είναι κλειστό δεν μπορεί να τρέξει καμία υπόθεση. Εκτός των άλλων ο κ. αντιπρόεδρος μεταφέρει τις ευθύνες στο υπουργείο λέγοντας ότι δίνονται συγκεκριμένα χρήματα για κάθε κονδύλιο και δεν μπορούν να γίνουν μεταφορές κονδυλίων στον προϋπολογισμό (γεγονός που δεν είμαι σίγουρος αν ισχύει αλλά ακόμα δεν έχω βρει σχετικό νόμο που να το διαψεύδει). Ακολουθεί η συνέλευση μας και εδώ είναι άξιο να σημειωθεί πως την ώρα της συνέλευσης ειδοποιηθήκαμε ότι στάλθηκε η κατάσταση που ζητούσε το υπουργείο από τις 14/2. Την Πέμπτη 24/2!

Η απόφαση της 24/2 επιμένει να ζητάει χρονοδιάγραμμα πληρωμής και νέο εξάμηνο χωρίς περικοπές εις βάρος μαθημάτων αλλά περιέχει μία παγίδα. Μεταφέρω ακριβώς την φράση:

“για αυτόν τον λόγο προχωράμε στην διακοπή μόνο της εκπαιδευτικής διαδικασίας την Παρασκευή 25/2 και την Δευτέρα 28/2”

Όπως καταλαβαίνετε το “μόνο της εκπαιδευτικής διαδικασίας” δεν σημαίνει πως οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να μπουν. Ίσα ίσα που το θέλαμε για να συνεδριάσει το συμβούλιο τόσο του ΤΕΙ όσο και κάποιον τμημάτων που το ζήτησαν. Παρόλα αυτά, και ενώ οι υπάλληλοι ειδοποιήθηκαν από τον σύλλογο ότι μπορούν να έρθουν στην δουλειά τους κανονικά ούτε την Παρασκευή ούτε την Δευτέρα φάνηκε κανείς.

Αντιθέτως, την Δευτέρα είχαμε μεγάλη προσέλευση φοιτητών. Για ένα περίεργο λόγο οι φοιτητές που ήρθαν την Δευτέρα για την συνέλευση ήταν περισσότεροι από κάθε συνέλευση. Στην αρχή εντυπωσιάστηκα! Μέχρι που έμαθα ότι μετά από φασαρία κάποια ζήτησαν και άνοιξαν την κεντρική πύλη. Όταν από την είσοδο του ΤΕΙ αρχίσαμε να μεταφερόμαστε στο αμφιθέατρο της ΣΕΥΠ για την συνέλευση, παρατηρούσα με πόσο ζήλο κάποιοι φοιτητές (που τις προηγούμενες φορές είχαν δηλώσει την συμπαράστασή τους αλλά ζητώντας άλλες μορφές κινητοποιήσεων… ποιες δε μας είπαν ποτέ) έτρεχαν να κατευθύνουν τους φίλους τους και να προλάβουν να βάλουν όσο περισσότερους μπορούσαν στο αμφιθέατρο! Μιλάμε για τόσο ζήλο που φώναζαν να μπει και άλλος κόσμος μέσα στο αμφιθέατρο ακόμα και όταν αυτό άρχισε να γίνεται επικίνδυνο για τους υπόλοιπους φράζοντας κάθε διάδρομο διαφυγής σε ώρα ανάγκης.

Με το που ξεκινήσαμε λοιπόν την συνέλευση μας, ένας από τους φοιτητές αυτούς μας διάβασε αυτή την ανακοίνωση από την Ένωση Σπουδαστικών Συλλόγων που πέρασε παμψηφεί σε συνέλευσή τους.

Να κάνω εδώ μία μικρή παρένθεση και να εξηγήσω πως ακριβώς λειτουργούν τα βασικά όργανα του φοιτητικού κινήματος. Γίνονται εκλογές κάθε χρόνο σε κάθε σχολή. Εκλέγονται κάποιοι εκπρόσωποι που αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο (ή τέλος πάντων κάπως έτσι… δεν είμαι σίγουρος για τον όρο ακριβώς). Αυτοί λοιπόν οι εκλεγμένοι (το ΔΣ) όποτε κρίνει χρήσιμο καλεί όλους τους φοιτητές της σχολής σε γενική συνέλευση όπου συζητούν και παίρνουν μετά από ψηφοφορία αποφάσεις. Αν δεν το κρίνουν χρήσιμο όμως, νομιμοποιούνται από τις εκλογές να βγάλουν όποια απόφαση θέλουν απλά ψηφίζοντας μεταξύ τους.

Εγώ πάντως φοιτητές από κάποια σχολή να κάνουν συνέλευση δεν είδα. Άρα προφανώς με κάποια συνέλευση κάποιου αντίστοιχου οργάνου βγήκε η απόφαση που είδατε. Στην δε ανακοίνωση, δεν αναφέρεται ούτε πότε ούτε που έγινε αυτή η συνέλευση αλλά κατά τ’ άλλα είναι παμψηφεί (όπως μας είπαν ψηφίστηκε από την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ) από το Ένωση Σπουδαστικών Συλλόγων.

Συνεχίζω την αφήγησή μου και μάλιστα με πολλά χειροκροτήματα!!! Κλαπ, κλαπ, κλαπ. Με το διάβασμα της ανακοίνωσης ξεσπά οχετός χειροκροτημάτων. Όταν καταλαγιάζουν, ο φοιτητής που διάβαζε την ανακοίνωση μας λέει “Αυτά είχαμε να πούμε εμείς σαν φοιτητές, για μας το ΤΕΙ είναι ανοιχτό και τώρα φεύγουμε”. Ο αντίλογος μας… “Καθίστε ρε παιδιά να συζητήσουμε όπως τις άλλες φορές” και η απάντηση: ”Τέρμα η συζήτηση για εμάς, φεύγουμε”. Ο μεγάλος όγκος ακολουθεί τις εντολές και φεύγει αλλά κάποιοι μένουν και μετά από κάποιες αντεγκλήσεις (από κάποιους καθηγητές που θίχτηκαν από την συμπεριφορά των υπολοίπων) καταθέτουν τις απόψεις και γίνετε μία γόνιμη συζήτηση.

Τελειώνει η συζήτηση, βγαίνουν έξω οι φοιτητές και συνεχίζουμε μόνοι μας και παίρνουμε τις αποφάσεις που πήραμε. Την ίδια στιγμή μαθαίνουμε ότι ο Πρόεδρος σε συνέντευξη του στην ΕΤ3 λέει ότι έχουμε πληρωθεί Οκτώβριο και Δώρο Χριστουγέννων (δεν έχω βρει ακόμα σχετικό βίντεο για να ξέρω τι ακριβώς είπε οπότε μεταδίδω την πληροφορία όπως την άκουσα εκείνη την ώρα). Το μόνο χειροπιαστό που έχω είναι η παρακάτω εικόνα από τον λογαριασμό μου που μιλάει από μόνη της.

account

Πριν κλείσω, στην τελευταία σχετική ανακοίνωση χθες ο Πρόεδρος επικαλείται την παραπάνω απόφαση των φοιτητών, δεν αναφέρει πουθενά την αντίστοιχη απόφαση των εκτάκτων και λέει πως εκταμιεύτηκαν τα χρήματα για την καταβολή του Οκτωβρίου και του Δώρου Χριστουγέννων. Το πότε θα φτάσουν σε εμάς είναι θέμα χρόνου ελπίζω αλλά πόσου χρόνου… θα μάθουμε εν καιρώ.

Και θα κλείσω με λίγη τροφή για σκέψη. Σας δίνω τον προϋπολογισμό του 2011 και μία εντολή για την πληρωμή των χρωστούμενων του 2010 με τα λεφτά του 2011. Παίρνουμε 2εκ για τους μήνες του 2010 και αφήνουμε τα 4εκ για τους υπόλοιπους του 2011.

http://sites.diavgeia.gov.gr/teithe/ada/4Ι0Ε4691ΟΔ-Α

http://sites.diavgeia.gov.gr/teithe/ada/4ΑΛΝ4691ΟΔ-Χ

Χρήσιμες πηγές:

http://ektaktoi-teithe.blogspot.com/

http://www.teithe.gr/modules/news/

http://sites.diavgeia.gov.gr/teithe/

 

ΥΓ. Ξεχάστηκα… ο τίτλος κανονικά τελείωνε με ερωτηματικό. “Αξίζει να ασχοληθείς?”