Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Γιατί εγώ και όχι ο άλλος???

Όχι δεν κάνω πλάκα... και δεν αλλάζω τόσο γρήγορα απόψεις. Απλά το προηγούμενο post έθιγε μόνο την μια πλευρά του νομίσματος. Τον μιμητισμό δηλαδή των αρνητικών στοιχείων έναντι των θετικών. Εδώ απλά θέλω να πω 2 λόγια και για την δεύτερη όψη του ίδιου νομίσματος.

Όσο συχνά συναντώ την ερώτηση "γιατί ο άλλος και όχι εγώ?" με την διεστραμμένη και ανάποδη πλευρά της συναντάω και την ερώτηση "γιατί εγώ και όχι ο άλλος?". Μόνο που και αυτή την ερώτηση τη συναντάω με μια διεστραμμένη και περίεργη λογική.

Ας εξηγηθώ λοιπόν για ακόμη μια φορά. την ερώτηση αυτή τη συναντώ όποτε ξεκινάει μια συζήτηση για το Χ, Ψ, Ζ στραβό που έχουμε σαν κοινωνία και καταλήγουμε να συμφωνούμε πως όντως είναι χάλια η κατάσταση π.χ. στην παιδεία Ωραία όλα στραβά και ανάποδα λοιπόν... αλλά τι μπορεί να γίνει για να βελτιώσουμε έστω και στο ελάχιστο την κατάσταση??? Να αλλάξει το τάδε το δινα και το άλλο. Ποτέ όμως κανένας δε λέει ότι πρώτα από όλα πρέπει να αλλάξουμε εμείς. Πρέπει να διορθώσουμε πρώτα εμείς τη δική μας συμπεριφορά και νοοτροπία και μετά να πάμε στους παραπάνω και παραδίπλα να τους πείσουμε με τον τρόπο μας και να απαιτήσουμε να κάνουν και αυτοί το δικό τους μέρος για την λύση του θέματος.

Για παράδειγμα, δεν προσέχουμε λέει το περιβάλλον και δεν κάνουμε αρκετή ανακύκλωση. Τι φταίει??? Πάντα ο άλλος. Ο δήμαρχος εν προκειμένω που δεν βάζει πολλούς κάδους. Μήπως όμως αν παραγεμίζαμε τους λιγοστούς κάδους κάθε 3 και 4 τετράγωνα θα δίναμε το σήμα στον δήμαρχο να κάνει και αυτός αυτό που πρέπει??? Πάντως όταν θα το απαιτούσαμε δεν θα μπορεί κανένας να μας κάνει τον έξυπνο και να μας πει "Κι εσύ τι κάνεις???" Τα πάντα λοιπόν πρέπει να ξεκινάνε πρώτα από εμάς και όχι από τους άλλους.

Δυστυχώς όμως εδώ πάντα φταίει κάποιος άλλος. Γιατί εγώ και όχι ο άλλος? Και πάντα πρέπει να ξεκινήσει την λύση ο άλλος. Γιατί εγώ και όχι ο άλλος? Να λοιπόν το πρόβλημα μου με τις 2 αυτές ερωτήσεις. Και το κακό είναι ότι τις συναντάω καθημερινά!!!

Προσωπικά βρήκα την απάντηση μου. Όταν λοιπόν βλέπω το πρόβλημα μπροστά μου ψάχνω πρώτα που φταίω εγώ και τι μπορώ να κάνω εγώ για να βελτιωθεί η κατάσταση και μόνο όταν αλλάξω εγώ πάω και στους άλλους. Απλά λοιπόν ρωτάω: "Γιατί ο άλλος και όχι εγώ?"