Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Θέλω να τα πώ... και οχι να τα καπνίσω!!!

Αυτό το post το σκεφτόμουνα εδώ και καιρό. Απλώς περίμενα την στιγμή που θα μου δοθεί ένα έναυσμα (μια ασήμαντη αφορμή) για να το γράψω.

Άκουσα λοιπόν προχθές στις ειδήσεις ότι με πρωτοβουλία κάποιων μαθητών φτιάχτηκε ένα CD με υλικό (κυρίως πολυμεσικό) το οποίο αναπτύσσει για μια ακόμη φορά τους κίνδυνους του καπνίσματος απλώς αυτή τη φορά μέσα από ένα πιο "διασκεδαστικό" και πιο κοντινό στους νέους τρόπο.

Δε λέω καλή η προσπάθεια και καλοδεχούμενη όποια προσπάθεια αλλά σε μία χώρα όπου το κάπνισμα αντιμετωπίζεται με τρόπο χειρότερο και από τριτοκοσμικές χώρες δε ξέρω τι όφελος μπορεί να υπάρξει. Και εξηγούμαι για να μη παρεξηγούμαι. Προσωπικά, δεν έχω τίποτα με τους καπνιστές μιας και όλη η υπόλοιπη οικογένεια είναι καπνιστές, συν αρκετοί φίλοι. Το πρόβλημά μου είναι με το καπνό τους!!!

Η στάση όμως μιας συντεταγμένης και υποτίθεται σύγχρονης πολιτείας όπως η Ελλάδα απέναντι στο ζήτημα είναι τραγική!!! Κατ' αρχήν απαγορεύει την διαφήμιση καπνού στην τηλεόραση αλλά επιτρέπει τις τεράστιες αφίσες με τις υπέροχες ξανθιές καλλονές που σε καλούν να το ανάψεις μαζί τους ή τους αντίστοιχα μάτσο καουμπόηδες που καπνίζουν αμέριμνοι πάνω στο άλογο τους. Επιτρέπει επίσης την διαφήμιση πόρτα με πόρτα ή για να το πω καλύτερα τραπέζι - τραπέζι (σε καφετερίες, μπαρ κτλ.) με τις επίσης διμερές κυρίες με τα μίνι που έρχονται να σου προσφέρουν το δωρεάν δείγμα από την νέα μάρκα τσιγάρων !!! Και μετά περιμένει η απαγόρευση στην τηλεόραση να πιάσει τόπο!!! Μα καλά, ποιόν κοροϊδεύουν???

Για να έρθω και στο άλλο ΤΕΡΑΣΤΙΟ ζήτημα των δημοσίων χώρων. Εδώ κι αν μιλάμε για ΤΟ μπάχαλο. Κατ΄αρχήν με βάση έρευνες είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι στην Ελλάδα ο χώρος μη καπνιστών σε μαγαζιά, δημόσιες υπηρεσίες κτλ. είναι ακόμα πιο ξεκαρδιστικό αλλά εξίσου σύντομο ανέκδοτο από το "Αλβανός τουρίστας" που κυκλοφορούσε κάποτε. Ήδη πολλές χώρες στην Ευρώπη (ανάμεσα τους και οι φίλοι μας οι Ιταλόι που λέμε πως έιναι "ούνα φάτσα ούνα ράτσα") έχουν προχωρήσει στην ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους ακόμα και σε μπαρ, εστιατόρια και τα σχετικά. Εδώ... πέρα βρέχει. Και δυστυχώς θα συνεχίσει να βρέχει πέρα για πολύ καιρό όπως φαίνεται. Ο κόσμος αντιμετωπίζει το κάπνισμα σαν ένα δικαίωμα που δεν μπορεί κανένας να το πειράξει θαρρείς και κατακτήθηκε μετά από φοβερούς αγώνες και θυσίες όπως η επανάσταση του 21. Αντί να υπάρχει η αντιμετώπιση σαν κίνδυνος δημόσιας υγείας εδώ το θεωρούμε φυσιολογικό να ανέχεται ο καθένας το καπνό μας. Παρόλ' αυτά αν ένα μαγαζί δεν έχει καθαρές τουαλέτες μας κάνει σίγουρα αρνητική εντύπωση χώρια που τα σκουπίδια στους δρόμους μετά από τις πρόσφατες απεργίες κόντεψαν να φέρουν λοιμούς, πανούκλες, χολέρες και όλα τα σχετικά σύμφωνα με τους "ειδικούς"!!! Αυτό και αν είναι παραφροσύνη!!! Δεν βλέπεις το κανόνι δίπλα σου καθημερινά για μια ζωή και φωνάζεις για το νεροπίστολο που σε σημαδεύει από τα 10 μέτρα και αυτό μόνο για 2 βδομάδες!!! ΕΛΕΟΣ.

Και για να μην παρεξηγηθώ για ακόμη μια φορά ξεκαθαρίζω πως δεν λέω ότι είναι δικαίωμα του καθενός να καπνίσει και να καταστρέψει όπως θέλει τον εαυτούλη του αλλά τουλάχιστον ας υπάρχει ο ελάχιστός σεβασμός στον διπλανό που μπορεί να θέλει να καταστραφεί με άλλον τρόπο. Και στο κάτω-κάτω της γραφής δεν χάλασε και ο κόσμος αν βγεις και λίγο στο κρύο να κάνεις ένα τσιγαράκι αν το θες τόσο πολύ. Άσε που έτσι κάποια στιγμή μπορεί και να βαρεθείς το μέσα έξω και να το κόψεις ή μπορεί να το δεις σαν ευκαιρία για γνωριμία με άλλους συμπάσχοντες.

Τέλος πάντων, επειδή πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσω θέλω να κλείσω με την θλίψη που αισθάνομαι όταν βλέπω νέα άτομα να είναι πιο σθεναροί υποστηριχτές της τρέχουσας κατάστασης και από μεγαλύτερους στους οποίους μπορώ να δώσω και το άλλοθι της συνήθειας, του βολέματος ή έστω της αδιαφορίας μερικές φορές για το μέλλον.