Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Σκουπίδια στα σκοτάδια.

Θα μπορούσε να ήταν τίτλος βιβλίου που σίγουρα θα σε έκανε να αναρωτιέσαι τι καλό μπορεί να έχει???

Στην παρούσα όμως συγκυρία συνδέει απλώς τα 2 μεγαλύτερα προβλήματα που δημιουργούν οι απεργίες των τελευταίων ημερών. Σκουπίδια στα σκοτάδια!!!

Προσωπικά λοιπόν δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους της καθαριότητας που είναι και απαραίτητοι και παρεξηγημένοι (με κάτι τέτοιες απεργίες συνειδητοποιούμε την σημαντικότητα της εργασίας τους) ούτε και με τους απλούς εργαζόμενους στην ΔΕΗ που μπορούν με μια κίνηση να μας γυρίσουν στην εποχή των... παγετώνων. Όμως πάνε περίπου 2 βδομάδες που συνεχίζονται τώρα οι απεργίες και όπως καταλαβαίνω τίποτα δεν πρόκειται να βγει με παραδοσιακά μέσα διαμαρτυρίας. Απορώ λοιπόν πως αυτές οι 2 ομάδες δεν έχουν σκεφτεί κάποιον καλύτερο και ίσως εντυπωσιακότερο τρόπο να δείξουν ποιοι είναι το πρόβλημα και με ποιους τα έχουν.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τους καθαριστές. Το μόνο που καταφέρνουν μέχρι στιγμής είναι να αρχίσουν να στρέφουν τον κόσμο εναντίον τους. Εφόσον λοιπόν το πρόβλημα το έχουν με τους κυβερνώντες και μιας και ζούμε στην εποχή της εικόνας τι καλύτερη εικόνα θα υπήρχε από το να καθαρίζονται τα περισσότερα μέρη και τα σκουπίδια να ξεφορτώνονται μπροστά στα μέρη αυτών που τους δημιουργούν το πρόβλημα. Τα έχουν για παράδειγμα με τους υπουργούς? Ας αδειάσουν από 5-10 οχήματα μπροστά στο κάθε υπουργείο και στο κάθε σπίτι υπουργού!!! Τα έχουν με τους δημάρχους ας μεταφέρουν το ευωδιαστό πρόβλημα μπροστά τους!!! Δυστυχώς όμως αυτό που είδα προχθές σε ρεπορτάζ μάλλον το αντίθετο δείχνει... για τα υπουργεία ισχύει αυτό που ισχύει και στο ανέκδοτο με τον Εβραίο. Γύρω γύρω σκουπίδια και στο υπουργείο ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ μέχρι και τα τασάκια για τα τσιγάρα!!! Πως περιμένεις μετά να σε πάρει είδηση ότι φωνάζεις και διαμαρτύρεσαι???

Τώρα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ποιους θέλουν να "χτυπήσουν"? Την διοίκηση? Την κυβέρνηση? Ας σκεφτούν τι τους χαλάει και βρήκαν την λύση... Η εισροή χρημάτων. Κόψτε την λοιπόν!!! Μην εισπράτεις λογαριασμούς. Κάνε και μια εκστρατεία ζητώντας από τους καταναλωτές να μην πληρώνουν με κανένα τρόπο τον λογαριασμό για 1 μήνα και χτύπα εκεί που πονάει. Θα μου πεις εδώ τα πράγματα περιπλέκονται γιατί αν δεν πληρώσεις θα στο κόψουν το ρεύμα. Ε, σταμάτα και τα αντίστοιχα συνεργία που διακόπτουν το ρεύμα.

Βέβαια το καλύτερο θα ήταν το δωρεάν ρεύμα (π.χ. αν υπάρχει διακόπτης για την μέτρηση της κατανάλωσης σε μια περιοχή κατέβασε αυτόν και άσε την παροχή ελεύθερη) αλλά εδώ ίσως υπάρχουν πρακτικά προβλήματα και μάλλον δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά ακόμα και με το σταμάτημα της είσπραξης μπορείς να τραβήξεις την προσοχή!!! Και εφόσον οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δουλεύουν θα υπάρχει και επιπρόσθετη πίεση να πληρωθούν γιατί αλλιώς μπορούν να σε τραβάνε στα δικαστήρια και να ζητάνε χειρότερες αποζημιώσεις Το δικαίωμα στην απεργία από την μία δεν μπορείς εύκολα να το χτυπήσεις τον εργαζόμενο από την άλλη πρέπει να τον πληρώσεις άρα στο τέλος καταλαβαίνεις πως από αυτόν κρέμεσαι και εξαρτάσαι.

Άσε που στην ΔΕΗ υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο αντίστοιχο με τα σκουπίδια κλείσε το ρεύμα μόνο σε αυτούς που θέλεις να σε ακούσουνε. Κατέβασε τον διακόπτη στα σπίτια τους στα εξοχικά τους στους συγγενείς και φίλους στα γραφεία και κανε τους ρεζίλι διεθνώς!!!

Τέλος πάντων, για να μην τα πολυλογώ αυτό που ακούω είναι ότι οι απεργίες συνεχίζονται και κανείς απεργός δεν εισακούγεται. Ίσως λοιπόν το θέμα να είναι ο τρόπος και η κατεύθυνση που φωνάζεις. Μπορεί να "ξελαρυγγιάζεσαι" κοιτάζοντας τον κόσμο αλλά ίσως αν "ψιθυρίσεις" στο αυτί τον υπευθύνων να ακουστείς πιο απειλητικός και να τραβήξεις περισσότερο την προσοχή που χρειάζεσαι. Γιατί άραγε αυτοί οι λεγόμενοι "συνδικαλιστές" που νοιάζονται τόσο για τους εργαζόμενους δεν σκέφτονται με τέτοιο τρόπο??? Μήπως φοβούνται ότι το ψιθύρισμα ενοχλήσει και τα δικά τους αυτιά???

Μέχρι τότε εμείς οι υπόλοιποι ας κάνουμε βόλτες ανάμεσα σε σκουπίδια μέσα στα σκοτάδια...

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Last.fm ή αλλιώς απλές ιδέες που πιάνουν τόπο.

Το ξέρω πως για κάποιους είναι "παλιά" νέα αλλά μόλις ανακάλυψα το Last.fm. Μετά από την ήττα με την Pandora που οι δισκογραφικές κάναν το θαύμα τους και την απέκλεισαν (τουλάχιστον για την Ελλάδα που μας ενδιαφέρει) μια νέα λύση στην αυτόματη "έξυπνη" επιλογή και δημιουργία Playlist μουσικής ήρθε με το Last.fm.

Δεν έχω πολλά να πω απλώς ότι η ιδέα του να βρίσκεις (αυτόματα μέσω μηχανής) τι θα θέλει να ακούσει κάποιος δίνοντάς σου μόνο με ένα όνομα τραγουδιστή η γκρουπ κάποτε θα φαινόταν επιστημονική φαντασία. Και όμως η ιδέα είναι απλή. Τι ακούνε οι υπόλοιποι όταν ακούνε αυτόν τον καλλιτέχνη...??? Ε να τι θα σου βάλω να ακούσεις και εσύ!!!

Εντάξει... λίγο δύσκολο να λειτουργήσει όταν έχεις άτομα με πολλά και ασύμβατα γούστα μεταξύ τους... όμως.. ελάχιστοι είναι αυτοί που όταν ακούν Metallica στο επόμενο τραγούδι το γυρίζουν σε Τσιτσάνη!!! Έτσι λοιπόν εκμεταλλευόμενοι την αρχή της γειτονικότητας των όμοιων τραγουδιών καταγραφή των τραγουδιών που ακούς και διάφορα άλλα που δεν ξέρω αλλά σίγουρα υπάρχουν από πίσω νάσου μια μηχανή με τέτοια πληθώρα μουσικής και δυνατότητες που όσο μπαίνεις πιο βαθιά στο "δίκτυο" τόσο καλυτερεύουν.

Δεν έχετε παρά να τσεκάρεται το playlist στα αριστερά που εμπλουτίζεται κάθε φόρα που μαρκάρω ένα ωραίο τραγουδάκι την ώρα που το ακούω και στα δεξιά να δείτε αν ταιριάζουν τα μουσικά μας γούστα!!! Πλάκα δεν έχει!!!

Ίσως να είναι ο ενθουσιασμός την πρόσφατης ανακάλυψης του αλλά πάντα με ενθουσιάζουν απλές ιδέες που όταν υλοποιούνται δείχνουν την δύναμή τους.


Υ.Γ. Υπάρχει βέβαια και ένα Plug-in που κάνει παρόμοια δουλεία για την μουσική που έχεις "τοπικά" (1ο πρόβλημα) και απαιτεί μια αρκετα χρονοβόρα διαδικασία ανάλυσης της μουσικής πριν αρχίσει να λειτουργεί (2ο πρόβλημα)